Skip to main content

Τριάντα νέοι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με έναν ύμνο για τον θρήνο της Μητέρας

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης αποδώσουν το έργο του Ιταλού συνθέτη Τζοβάνι Περγκολέζι «Stabat Mater».

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη Μεγάλη Τετάρτη (20 Απριλίου 2022) θα «πλημμυρίσει» από νέους και νέες μουσικούς, οι οποίοι θα αποδώσουν ένα από τα κλασικά έργα που ακούγονται τις Ημέρες των Παθών.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) υπό τη διεύθυνση του Θοδωρή Παπαδημητρίου και η Νεανική Μεικτή Χορωδία Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης σε διδασκαλία του Σωτήρη Αλεβίζου, θα αποδώσουν το έργο του Ιταλού συνθέτη Τζοβάνι Περγκολέζι «Stabat Mater».

Πρόκειται για έναν μεσαιωνικό λατινικό ύμνο του 13ου αιώνα, ο οποίος μας εισάγει με κατανυκτικό τρόπο στη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς περιγράφει τη θλίψη, τον πόνο και τον θρήνο της Παναγίας για τον Ιησού κάτω από το Σταυρό του μαρτυρίου.

Ο τίτλος προέρχεται από τον πρώτο στίχο του ποιήματος «Stabat Mater Dolorosa» («Ίστατο η Μήτηρ τεθλιμμένη...») και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή θρησκευτικά έργα του Τζοβάνι Περγκολέζι, ο οποίος το μελοποίησε λίγο πριν από τον θάνατό του.

«Αυτό που με ενδιαφέρει πάρα πολύ στο συγκεκριμένο έργο είναι ο ρόλος της Μητέρας στο Θείο Πάθος. Είναι ένα θρησκευτικό έργο, αλλά με πολύ ανθρώπινη διάσταση, καθώς εστιάζει κυρίως στον δικό της πόνο», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Θοδωρής Παπαδημητρίου, εξηγώντας ότι ακριβώς λόγω του ανθρώπινου πόνου στον οποίο αναφέρεται το έργο, αγγίζει τους πάντες.

Ο μαέστρος σημειώνει ακόμη ότι το «Stabat Mater» είναι ένα «υπέροχο μουσικά έργο και επειδή οι νέοι μουσικοί προσεγγίζουν τα έργα κυρίως με βάση την καλλιτεχνική τους αξία, χαίρονται πολύ να το παίζουν». Εξάλλου, θεωρείται μαζί με το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ από τα έργα από τα πιο δημοφιλή μουσικά έργα για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σολίστ στη συναυλία είναι η Ελίνα Σάντοβα σοπράνο και η Ηλέκτρα Μανούση μέτζο σοπράνο.

Η συναυλία πραγματοποιείται από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου, στις 20.00, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του κτηρίου Μ2.

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ κανονικό και 5 ευρώ μειωμένο.

Εισιτήρια και πληροφορίες: http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2778