Skip to main content

«Κάτι κινείται» επιτέλους στην ελληνική αγορά - Τρία παραδείγματα

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Hilton της Αθήνας, η επιστροφή της Μαρινόπουλος στην κανονικότητα και το κινεζικό ενδιαφέρον για ελληνική τράπεζα.

Υπάρχουν και κάποια αισιόδοξα νέα που εξακολουθούν να έρχονται από την χειμαζόμενη ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, η οποία περνά τις δυσκολότερες στιγμές της από της ενάρξεως αυτής της απίστευτης περιπέτειας.

Για παράδειγμα: Μετά την αμερικανική BlackStone, σημειώστε άλλα δύο ονόματα και πάλι αμερικανικών funds, που έδειξαν ενδιαφέρον για την εξαγορά του ξενοδοχείου Hilton της Αθήνας. Πρόκειται για τα Sankaty και Lonestar. Επιδιώκουν να «κολλήσουν» σε κάποιο από τα σχήματα που συμμετείχαν στην α' φάση της διαδικασίας και να δώσουν το παρόν στην αποφασιστική β' φάση, όπως μαθαίνουμε. Πρόκειται για μια ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, λένε από την κυβέρνηση, αν και θα πρέπει πρώτα να τελεσφορήσει το ενδιαφέρον.

Επίσης η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, μια από τις τρεις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, άρχισε να πληρώνει τους προμηθευτές της και να επιστρέφει σε μια κανονικότητα, ως προς την πληρότητα στα ράφια της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέθεσε ήδη το 20% των οφειλομένων, με option για άμεση αποπληρωμή και των υπολοίπων. Στο μεταξύ, το deal με την Σκλαβενίτης, προχωρά κανονικά. Γι αυτό και οι τράπεζες άρχισαν πάλι την χρηματοδότηση και τη ροή του χρήματος κανονικά.

Τέλος, σύμφωνα με μια πληροφορία που κυκλοφορεί τελευταία στην Αθήνα, οι Κινέζοι ενδιαφέρονται και για ελληνική τράπεζα. Για την ακρίβεια, ενδιαφέρονται να αποκτήσουν συμμετοχή στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το παραδέχεται ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, πάντως, δεν δίνει περισσότερες διευκρινίσεις, προς το παρόν... Οι φήμες στην αγορά, πάντως, υποστηρίζουν ότι από κινεζικής πλευράς έχει εκφρασθεί ενδιαφέρον για την Εθνική Τράπεζα. Το παράδοξο είναι ότι είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν παρουσία, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά δεν το επιχείρησαν, αν και προσκλήθηκαν.