Skip to main content

Τρεις κρίσιμες επαφές στη σημερινή ατζέντα του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου

Τα αποτελέσματα της χθεσινής πρώτης μέρας της ευρωπαϊκής περιοδείας του και το «πνιγμένο» πρόγραμμα σήμερα σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη.
Μπορεί το ταξίδι στο Βερολίνο να μην αποδείχθηκε όσο αποτελεσματικό αναμένονταν, όμως η συνάντηση στο Παρίσι πήγε καλά. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την χθεσινή, πρώτη μέρα, της μίνι ευρωπαϊκής περιοδείας του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τους αντίστοιχους ομολόγους του σε Γερμανία και Γαλλία. Η κρισιμότερη των επαφών, όμως, αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή στο Λονδίνο. Όχι τόσο επειδή θα δει τον κ. Αλ. Ντάρλινγκ, βρετανό υπουργό Οικονομικών, όσο επειδή:

α) θα συναντηθεί με το επιτελείο της μεγάλης οικονομικής εφημερίδας Financial Times και
β) θα δει διαχειριστές μεγάλων ξένων (αμερικανικών κι ευρωπαικών) χαρτοφυλακίων με έδρα το Λονδίνο.

Ας σημειωθεί ότι αργά το απόγευμα, ανάλογη συνάντηση είναι προγραμματισμένο να έχει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών και με διαχειριστές χαρτοφυλακίων με έδρα τη Φρανκφούρτη. Η προσπάθεια που θα κάνει ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι να πείσει τα ξένα funds για την ασφάλεια των επενδύσεών τους σε ελληνικούς τίτλους. Άλλωστε το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου - οπότε και θα γίνει η πρώτη μεγάλη ομολογιακή έκδοση - πλησιάζει απειλητικά. Κι αν αυτή η πρώτη έκδοση δεν πάει καλά, τότε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ίσως γίνουν άλυτα.