Skip to main content

«Τρέχουν» οι διαδικασίες από τον Δ. Θεσσαλονίκης για το αποτεφρωτήριο

Συμπληρώνεται ο φάκελος για το αποτεφρωτήριο με τα απαραίτητα έγγραφα για να κατατεθεί προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος για ΦΕΚ.

Την εκτίμησή του ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα γίνουν οι πρώτες αποτεφρώσεις επανέλαβε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο άναψε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης στο σχέδιο πόλης της περιοχής των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου με τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο.

Παραδέχθηκε ότι υπήρχαν αντιδράσεις από την πλευρά της Εκκλησίας και κάλεσε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια. «Εάν δεν γίνει το 2019, θα γίνει το 2020 ή και το 2021, εγώ θα είμαι πάλι δήμαρχος», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης. Κάλεσε την κυβέρνηση να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου με την έκδοση του ΦΕΚ.

Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς αναφέρθηκαν στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου.

«Τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες για το αποτεφρωτήριο», τόνισε ο κ. Παππάς, σημειώνοντας πως συμπληρώνεται ο φάκελος με τα απαραίτητα έγγραφα για να κατατεθεί προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος για ΦΕΚ τόσο το Τοπικό Ρυμοτομικό, όσο και οι άδειες οικοδόμησης του αποτεφρωτηρίου.

Καλαφάτης: Μπαγιάτεψε η εξαγγελία για ανέγερση αποτεφρωτηρίου νεκρών

«Το θέμα του αποτεφρωτηρίου νεκρών γίνεται αντικείμενο επικοινωνιακής διαχείρισης από το δήμαρχο και τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Καταγγέλλουμε τον τρόπο διαχείρισης ενός τόσο σοβαρού κι ευαίσθητου θέματος που δίνει τη δυνατότητα επιλογών στους πολίτες», τόνισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης.

Θύμισε ότι «η ανέγερση αποτεφρωτηρίου ήταν στην προεκλογική ατζέντα της διοικούσας παράταξης το… 2010». «Εδώ και οκτώ χρόνια αποτελεί προεκλογική υπόσχεση. Χύθηκαν τόνοι μελάνης για τον “πρωτοποριακό δήμαρχο”, περάσαν οκτώ χρόνια κι ακόμη θα περιμένουμε να έχουμε σειρά μελετών και εγκρίσεων που πρέπει να γίνουν, για να υλοποιηθεί το έργο. Είναι μια μπαγιάτικη εξαγγελία του δημάρχου, που την ξαναφέρνει στο προσκήνιο. Ή γνώριζε ότι δεν μπορούσε να ανεγερθεί επειδή υπήρχε το δύσκολο θεσμικό πλαίσιο -άρα κορόιδευε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης- ή επαναφέρει το θέμα για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους», τόνισε.

Στις αντιδράσεις της εκκλησίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Ανδρέας Κουράκης. Εκτίμησε ότι χάθηκαν δύο χρόνια καθώς έγιναν λάθος κινήσεις.  

Υπέρ της δημιουργίας του αποτεφρωτηρίου τάχθηκε η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρία Καλφακάκου, καλώντας, παράλληλα, τη δημοτική αρχή να επισπεύσει τις διαδικασίες.  

Θετικός για τις καύσεις νεκρών δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Κωνσταντινίδης, ζητώντας ενημέρωση καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχει η εντύπωση πως χάθηκε χρόνος.

Για πυροτέχνημα έκανε λόγο ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκτιμώντας πως δεν θα έχουμε το 2019 τις πρώτες αποτεφρώσεις. Εξέφρασε επίσης την αμφιβολία του εάν θα αποκτήσει ο δήμος αποτεφρωτήριο.