Skip to main content

Στα επείγοντα πολλοί Θεσσαλονικείς από το... «πατινάζ» στα πεζοδρόμια

Αυξημένα ήταν τα περιστατικά ατυχημάτων λόγω των ολισθηρών πεζοδρομίων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στα επείγοντα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης κατέληξαν δεκάδες πολίτες τις ημέρες του παγετού, εξαιτίας των «παγίδων» που δημιουργήθηκαν στα ολισθηρά πεζοδρόμια.

Άλλοι με κατάγματα, άλλοι με λιγότερο σοβαρά τραύματα, άτομα κάθε ηλικίας που παράκουσαν τις εκκλήσεις του δημάρχου Γ. Μπουτάρη για παραμονή εντός της οικίας τους και αποπειράθηκαν να περπατήσουν στους δρόμους της πόλης, κατέληξαν στο νοσοκομείο, ως θύματα του παγωμένου αλατιού και ενός μηχανισμού που δεν λειτούργησε ως έπρεπε.

Η ορθοπεδική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Γ. Γεννηματάς εφημέρευε την περασμένη Τρίτη 10 Ιανουαρίου, ημέρα πρώτη της πυκνής χιονόπτωσης που έντυσε στα λευκά το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το νοσοκομείο δέχθηκε 331 επείγοντα περιστατικά, πολλά εκ των οποίων οφείλονταν σε ατυχήματα εξαιτίας της ολισθηρότητας των πεζοδρομίων. Μάλιστα, οι περισσότερες εισαγωγές εκείνη τη μέρα έγιναν στην Ορθοπεδική κλινική και ανήλθαν σε 22.

«Από όσους εισήχθησαν, οι περισσότεροι ήταν ηλικιωμένοι, που κατέβηκαν από το σπίτι τους για κάτι ασήμαντο, όπως να πάνε στο περίπτερο ή να αγοράσουν ψωμί. Οι γιατροί διαμαρτύρονταν για αυτούς τους ανθρώπους που βγήκαν έξω με αυτές τις συνθήκες», δήλωσε στη Voria.gr η κ. Τσούγκα, αναφέροντας μάλιστα την περίπτωση ενός ηλικιωμένου, προσφάτως εγχειρισμένου στο ισχίο, ο οποίος βγήκε στον χιονιά, γλίστρησε και χτύπησε, προκαλώντας σοβαρή επιβάρυνση στη μετεγχειρητική του κατάσταση.

Οι δε νέοι που εισήχθησαν στην Ορθοπεδική κλινική από ατυχήματα λόγω της ολισθηρότητας, τραυματίστηκαν στον χώρο εργασίας τους. «Ο παγετός και η έλλειψη οργάνωσης προκάλεσε πολλά προβλήματα στην πόλη και είχε αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών», τόνισε η κ. Τσούγκα.

Αξίζει ωστόσο, να σημειωθεί πως ακόμη 18 εισαγωγές έγιναν στην Παθολογική κλινική, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν ιώσεις και άλλες ασθένειες εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, που άγγιξαν τα επίπεδα του χειμώνα του 1968.

Παράλληλα, για αυξημένα ορθοπεδικά περιστατικά που σχετίζονται με ατυχήματα στους δρόμους, κάνει λόγο και η διοικήτρια του ΓΝΘ Γ. Παπαγεωργίου, Μαρία Γιοκατζή. Όπως είπε στη Voria.gr, την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου, όπου εφημέρευε το νοσοκομείο, ήρθαν στα επείγοντα περιστατικά αρκετοί άνθρωποι με κατάγματα και αντίστοιχα τραύματα, καθώς γλίστρησαν, έπεσαν και τραυματίστηκαν στα πεζοδρόμια της πόλης. Επιπλέον, αρκετά ορθοπεδικά και χειρουργικά περιστατικά αντιμετώπισαν και οι γιατροί στα επείγοντα του νοσοκομείου Παπανικολάου, όπως επιβεβαιώνει στη Voria.gr η Γραμματεία της Διοίκησης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα νοσοκομειακά ιδρύματα της πόλης αντιμετώπισαν προβλήματα και στις εγκαταστάσεις τους, ακολουθώντας το γενικότερο κλίμα της πόλης. Σπασμένες σωληνώσεις προκάλεσαν μικροπροβλήματα στην ύδρευση και τη θέρμανση στο ΑΧΕΠΑ και το ΓΝΘ Άγιος Δημήτριος, ωστόσο αποκαταστάθηκαν άμεσα, όπως αναφέρουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

Σε κάθε περίπτωση, η ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών που υπέστησαν οι πολίτες αποδεικνύεται ότι είχε πολλές διαστάσεις και μετά από αυτήν την περιπέτετεια και τις συνθήκες παράλυσης που δημιουργήθηκαν στην πόλη, μπορεί να πει κανείς ότι ευτυχώς που αποφύγαμε τα χειρότερα.