Skip to main content

Τραπεζοκαθίσματα στη Νέα Παραλία θέλει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση του δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην ενοικίαση των περιπτέρων της Νέας Παραλίας για δημιουργία αναψυκτηρίων.

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση του δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην ενοικίαση πέντε περιπτέρων της Νέας Παραλίας, προκειμένου να δημιουργηθούν αναψυκτήρια με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Πρόκειται για τα περίπτερα που βρίσκονται στους Κήπους του Απογευματινού Ήλιου, των Ρόδων, του Νερού, των Γλυπτών και του Μεσογειακού Κήπου. Τον περασμένο Ιανουάριο η δημοτική αρχή είχε εγκρίνει την εκμίσθωση πέντε περιπτέρων πολιτισμού και αναψυχής, στο παραλιακό μέτωπο. Ωστόσο, χθες, η δημοτική αρχή προχώρησε σε αλλαγές ως προς τα περίπτερα για τα οποία θα προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης τους.

Στόχος του δήμου είναι με την αξιοποίηση των αναψυκτηρίων να εξασφαλιστούν χρηματικά ποσά για την συντήρηση και για τη φύλαξη της Νέας Παραλίας. Ωστόσο, η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έξω από τα περίπτερα προκαλεί αντιδράσεις, δεδομένης και της αρνητικής εικόνας που παρουσιάζει η πόλη στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στην ενοικίαση των χώρων, βάσει του συμφώνου με το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο μας παραχώρησε χώρους της παραλίας. Στην Ελλάδα το καλοκαίρι δεν γίνεται να έχεις αναψυκτήρια μέσα και όχι έξω με τραπεζάκια. Σκοπός είναι να μην υπάρχει παραβατικότητα. Θα γελάει ο κόσμος αν κάνουμε αναψυκτήρια και δεν μπορεί ο κόσμος να κάθεται έξω», υπογράμμισε στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου. Πάντως η ίδια ξεκαθάρισε ότι η δημοτική αρχή θα δώσει μάχη για να μην υπάρξει παραβατικότητα από την πλευρά των καταστηματαρχών σε σχέση με την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων.

Αναφορικά με την αλλαγή στα περίπτερα που επιλέχθηκαν για ενοικίαση τόνισε ότι σε κάποια από αυτά δεν υπήρχε δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, όπως σε αυτό του Κήπου των Εποχών και σε αυτό της Άμμου.

Για το θέμα και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων υπήρξαν αντιδράσεις τόσο από την πλειοψηφούσα παράταξη και από την αντιπολίτευση, όσο και από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα της νέας παραλίας Πρόδρομο Νικηφορίδη. «Θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της παραλίας σε περίπτωση που μπουν τραπεζοκαθίσματα», επισήμανε, χθες, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εντάξει» Σωκράτης Δημητριάδης. Ο πρώην αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης ζήτησε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λύση στο ζήτημα, ενώ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Κιοσέογλου επισήμανε ότι το περίπτερο που ενοικιάζεται στον Κήπο του Νερού ήδη καταλαμβάνει διπλάσιο χώρο, απ΄ ό,τι προβλέπεται για τα τραπεζοκαθίσματα.

Μιλώντας, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης τόνισε ότι τα περίπτερα έχουν σχεδιαστεί πιο υπερυψωμένα, προκειμένου να μην υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο αλλά μόνο στο εσωτερικό τους. «Δεν γίνεται να αρχίζουμε να σπέρνουμε τραπεζοκαθίσματα και εκεί», τόνισε ο κ. Νικηφορίδης.

Η συζήτηση, τελικά, στο δημοτικό συμβούλιο για το ποια περίπτερα θα ενοικιαστούν αναβλήθηκε και θα επανέλθει σε νέα συνεδρίαση.

Να υιοθετήσουν το περίπτερο στον Κήπο των Γλυπτών θέλουν οι «Φίλοι της Ν. Παραλίας»

Οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ) είχαν προτείνει από τον Νοέμβριο του 2015 μέσω επιστολής προς τον δήμο, την υιοθεσία και συντήρηση του περιπτέρου στον Κήπο των Γλυπτών. Ωστόσο, από τότε ακόμα δεν έχουν λάβει απάντηση από τη δημοτική αρχή - αντίθετα τις τελευταίες ημέρες ενημερώθηκαν ότι προωθείται η δημοπράτησή του.

Στόχος τους, όπως επεσήμαναν στην επιστολή τους, είναι να δημιουργηθεί εκεί ένας χώρος προβολής όλων των πολιτιστικών γεγονότων της πόλης, όπως των Δημητρίων, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, της Μπιενάλε Φωτογραφίας, ενώ ταυτόχρονα στον υπαίθριο χώρο να φιλοξενηθεί η Φιλαρμονική και Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου επισήμανε ότι ο δήμος δεν είναι αρνητικός σε κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως θα δοθεί κάποιο περίπτερο για τον Πολιτισμό. «Εάν δεν είναι αυτό και είναι κάποιο άλλο πειράζει;» διερωτήθηκε η κ. Αγγελίδου, σημειώνοντας πως θα υπάρξει και ένα ακόμα περίπτερο για κοινωνική δράση.

«Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που προτείνουμε κάπου αλλού. Ή εκεί θα γίνει ή δεν θα το κάνουμε. Είναι κέρδος για τον δήμο, θα έχει μια δωρεάν συντήρηση όσο θα το έχει η Πολιτιστική Εταιρεία», επισήμανε ο κ. Νικηφορίδης.Υπενθυμίζεται ότι με τη χορηγία της ΠΕΕΒΕ τοποθετήθηκαν τα δύο νέα γλυπτά στον συγκεκριμένο Κήπο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Νικηφορίδη το επόμενο διάστημα η Πολιτιστική Εταιρεία αναμένεται να κατασκευαστεί και τοποθετήσει άλλο ένα γλυπτό μετά το διαγωνισμό γλυπτικής για φοιτητές που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, ανάλογη πρόταση για υιοθέτηση χώρου έχει καταθέσει σύμφωνα με πληροφορίες και το Γ΄ Σώμα Στρατού, το οποίο ζήτησε να φροντίζει τον χώρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.