Skip to main content

Τα τελευταία νέα στις τράπεζες από το μέτωπο των αυξήσεων

Οι τραπεζίτες εκφράζουν ανοικτά την αισιοδοξία τους ότι τα λεφτά που απαιτούνται έχουν στην πραγματικότητα εξασφαλιστεί.

Είναι το θέμα των ημερών: Τι θα γίνει με τις εν εξελίξει αυξήσεις κεφαλαίων των συστημικών τραπεζών, που προωθούνται στο πλαίσιο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης; Προς το παρόν, οριστικές απαντήσεις επί του θέματος δεν μπορούν να δοθούν. Κι αυτό γιατί όλα είναι στην ουσία ρευστά.

Για παράδειγμα: Ως γνωστόν, η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε το book building από την περασμένη Τετάρτη. Υπό κανονικές συνθήκες, θα έκλεινε τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Ωστόσο, όπως σας ενημερώσαμε έγκαιρα, εξαιτίας της εμπλοκής στο Eurogroup της Δευτέρας, η όλη διαδικασία πήρε μικρή παράταση. Για τον ίδιο λόγο στην πραγματικότητα καθυστέρησε για λίγες ώρες το άνοιγμα των "βιβλίων" της Alpha Bank και της Eurobank.

Γεγονός αποτελεί πάντως ότι όλα βρίσκονται σε συνάρτηση με το review. Αν δεν κλείσει ομαλά, η ανησυχία στις τάξεις των ξένων επενδυτών θα εντείνεται, οπότε και η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνεται πιο σύνθετη. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κανέναν.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες εκφράζουν ανοικτά την αισιοδοξία τους ότι οι αυξήσεις θα γίνουν κανονικά και ότι ουσιαστικά τα λεφτά που απαιτούνται έχουν στην πραγματικότητα εξασφαλιστεί.

Γι αυτό και δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα. Πάντως, τα μηνύματα που λαμβάνουν από τα road shows αποπνέουν μια νευρικότητα, η οποία, ωστόσο, θεωρείται φυσιολογική.