Skip to main content

Τράπεζες: Πως έκλεισε και τυπικά «ο κύκλος Βαρουφάκη»

Έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος, που ξεκίνησε λίγο πριν την επιβολή των capital controls στη χώρα και συνεχίσθηκε για μια πενταετία, σχεδόν

Μόλις τον περασμένο μήνα, το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατάφερε να κλείσει μια μεγάλη – κι επικίνδυνη – από πολλές απόψεις παρένθεση. Συγκεκριμένα, το συνολικό τους υπόλοιπο διαμορφώθηκε στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2015! Έφτασε, δηλαδή, στο ύψος που βρίσκονταν πριν αναλάβει υπουργός Οικονομικών της χώρας ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Και κάπως έτσι έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος, που ξεκίνησε λίγο πριν την επιβολή των capital controls στη χώρα και συνεχίσθηκε για μια πενταετία, σχεδόν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το αποφασιστικό βήμα για να επιστρέψει το συνολικό ποσό των καταθέσεων σε αυτό το ύψος, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Τότε παρατηρήθηκε μια μεγάλη συγκέντρωση καταθέσεων στις τράπεζες, γεγονός το οποίο αποδίδεται κυρίως σε δυο παράγοντες:

Α) στο γεγονός της μεγάλης ανησυχίας για την επόμενη μέρα, καθώς η αβεβαιότητα ήταν κι εν πολλοίς παραμένει μεγάλη, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει «τι του ξημερώνει» κυριολεκτικά

Β) στο γεγονός ότι οι εναλλακτικές δυνατότητες κατανάλωσης περιορίσθηκαν σημαντικά, αφού για περίπου τρεις μήνες, σχεδόν τα πάντα, ήταν κλειστά. Μάλιστα, αυτό το οποίο παρατηρείται είναι ότι κάποιες από τις συνήθειες της καραντίνας συνεχίσθηκαν και μετά την απόσυρση της.

Όλα τα παραπάνω, είχαν σαν αποτέλεσμα ένα μεγάλο κύμα αποταμίευσης κεφαλαίων και κάπως έτσι έκλεισε ο κύκλος που άνοιξε την εποχή Βαρουφάκη, η οποία, εκ των υστέρων πλέον κι εκ των πραγμάτων, κρίνεται ως μια από τις πιο επικίνδυνες για τη χώρα, τουλάχιστον στη νεότερη ιστορία της.