Skip to main content

Ζεστή η Παγκόσμια Τράπεζα για τα ελληνικά «κόκκινα δάνεια»

Γιατί η συμμετοχή του IFC στη συγκεκριμένη αγορά μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες προς όφελος εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών.

Ήταν μια εξαιρετικά ουσιαστική επίσκεψη, η οποία έμεινε στο περιθώριο της δημοσιότητας, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις πραγματικά ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται η Voria.gr, την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα στέλεχος του IFC (πρόκειται για τον επενδυτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας).

Το στέλεχος αυτό, λοιπόν, το οποίο συγκαταλέγεται στην ανώτερη ιεραρχία της World Bank, είχε ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συναντήσεις, ωστόσο, την είδηση την έδωσε σε συγκέντρωση τραπεζικών στελεχών. Εκεί λοιπόν, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι ο οργανισμός του θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για τα ελληνικά NPLs, ως προς τη διαχείριση τους, εννοείται. Δηλαδή, θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια πλατφόρμα – από τις πολλές που δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα – και να συμβάλλει με την τεχνογνωσία του, αλλά και τα κεφάλαια του, στην αναδιάρθρωση τους.

Εννοείται ότι στην περίπτωση που το IFC μπει δυναμικά στη συγκεκριμένη αγορά, τότε οι ισορροπίες θα ανατραπούν άμεσα. Κι αυτό γιατί η παρουσία του θα αποτελέσει εχέγγυο για την δίκαιη εξυπηρέτηση του επισφαλούς ιδιωτικού χρέους, που λειτουργεί ως μέγγενη για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα σήμερα. Την προοπτική αυτή ευνοεί και η κυβέρνηση, καθώς ταιριάζει με το προφίλ της, ενώ ούτε οι εμπορικές τράπεζες θα είχαν πρόβλημα με μια τέτοια συμμετοχή. Το αντίθετο, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς, αν σχολιάσει τις εξελίξεις με βάση τα όσα συμβαίνουν στην συγκεκριμένη αγορά, σήμερα