Skip to main content

Τράπεζες: Αναζητούνται κεφάλαια αλλά από νέο κανάλι

Πότε αναμένεται να προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες σε εκδόσεις ομολόγων και γιατί είναι πιθανόν να τα τινάξει όλα στον αέρα το ΔΝΤ.

Προς άμεση αναζήτηση ρευστότητας, με κάθε τρόπο και μέσο, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι αρχίζουν να βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Και μια διέξοδο. Ο λόγος αφορά στην την πρόθεση των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων, το συντομότερο δυνατό, ακολουθώντας το πρότυπο μεγάλων εισηγμένων ελληνικών επιχειρήσεων.

Κάτι τέτοιο, χρονικά, αναμένεται ότι θα γίνει προς το τέλος του 2017, με αρχές του 2018. Ήδη, αρμόδιο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας είπε στο Bloomberg, ότι η ΕΤΕ προσανατολίζεται στη σχετική έκδοση, το πιθανότερο μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2017. Πολλά θα εξαρτηθούν βεβαίως και από τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε στην αγορά.

Το κρισιμότερο σημείο αυτής της ιστορίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει πάντα «επίκαιρη» την απαίτηση του για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών κατά περίπου 10 δις ευρώ. Πρόκειται για μια παγίδα, η οποία αν ενεργοποιηθεί τότε μπορεί να τινάξει στον αέρα όλη την προσπάθεια αναδιάρθρωσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κι αυτό γιατί μπορεί να σημάνει αυτομάτως την ανάγκη για την πραγματοποίηση μιας νέας αύξησης κεφαλαίου, γεγονός καταδικαστικό για όσους έχουν μπει ήδη σε άλλες τρεις αυξήσεις έως σήμερα.

Για τον λόγο αυτό, σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες εξελίσσεται ένα άτυπο λόμπινγκ εδώ και μερικές εβδομάδες, που έχει έναν και μοναδικό στόχο: να αποτρέψει μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη. Πρωταγωνιστές του είναι κυρίως fund managers επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί «χοντρά» στις ελληνικές τράπεζες και έχουν χάσει ήδη πολλά λεφτά. Συνεπώς, δεν θα αντέξουν το ενδεχόμενο να χάσουν κι άλλα, προσεχώς.