Skip to main content

Τράπεζες: Αλήθειες και μύθοι για επισφάλειες και πτωχεύσεις

Ο λόγος αφορά στην προοπτική δημιουργίας δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL's) και στην ελληνική περίπτωση.

Η συζήτηση έχει ξεκινήσει και οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αναζητείται ήδη το κατάλληλο μοντέλο. Ο λόγος αφορά στην προοπτική δημιουργίας δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL's) και στην ελληνική περίπτωση.

Οι ίδιες οι τράπεζες δεν είναι κατ' αρχήν αρνητικές σε μια τέτοια προοπτική. Και γιατί να είναι άλλωστε, αφού, πέραν του ότι έτσι θα βελτιωθεί η ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους, θα εξασφαλισθεί και μια νέα δεξαμενή άντλησης πόρων. Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ιδέα ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδας, που το "πάει" ακόμα πιο μακριά. Εκτιμά ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα προσελκυστούν και επενδυτές, που θα μπορούσαν ακόμα και να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων.

Πάντως, όπως και με την περίπτωση των NPLs έτσι και με εκείνη των πτωχεύσεων, μερικές φορές, οι αριθμοί δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια. Ενδεικτική περίπτωση; Πέρυσι οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις μειώθηκαν, από τις 13.500 που ήταν το 2006, σε λιγότερες από 7.000. Μάλιστα, αντίστοιχη τάση καταγράφεται και στις αιτήσεις πτώχευσης που κατατίθενται στα δικαστήρια. Τι συμβαίνει;
Μια πρώτη ανάγνωση, υποστηρίζει ότι βελτιώθηκε το κλίμα. Μια δεύτερη ανάγνωση, αποκαλύπτει ότι δεν ακολουθείται καν η δικαστική οδός της πτώχευσης, αλλά τα μαγαζιά απλώς κλείνουν, χωρίς να πληρώνουν προμηθευτές, λογαριασμούς και άλλες υποχρεώσεις.