Skip to main content

Τράπεζα της Ελλάδος: Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση

Με βάση τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2017 μπορούν να «τρέξουν» με ρυθμούς 2,5% κι εν συνεχεία, για την επόμενη διετία με ρυθμούς 3%.

Το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης είναι το κλειδί ώστε να έρθει η ανάκαμψη, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος σε έκθεσή της για την Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.

Παράλληλα, θεωρεί πως τυχόν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση θα οδηγήσουν σε οπισθοδρόμηση και τονίζει πως η άρση των capital controls προϋποθέτει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών.
   
Σύμφωνα με την Έκθεση, η κατάσταση των τραπεζών εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο οι προοπτικές του είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς όπως σημειώνει η ΤτΕ, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που απειλούν: «στο εσωτερικό λόγω αφενός ενδεχόμενων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της Νέας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης και αφετέρου των διαρθρωτικών παραγόντων (π.χ. υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, χαμηλό επίπεδο τραπεζικών καταθέσεων) και στο εξωτερικό λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στις αναπτυγμένες χώρες και των κινδύνων από τις αναδυόμενες οικονομίες».

Όπως σημειώνει η ΤτΕ, αυτές οι προκλήσεις θα μπορούσαν δυνητικά να ανακόψουν την ανοδική πορεία της οικονομίας και να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, επηρεάζοντας και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι που ήδη προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, με δεδομένο ότι ο δημοσιονομικός σχεδιασμός του 2017 έχει βασιστεί πάνω στην παραδοχή ότι η οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 2,7%.

Ειδική αναφορά γίνεται στην επιβολή των capital controls, με την επισήμανση ότι μπορεί να συνέβαλαν στη σταθεροποίηση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και να έχουν ως παράπλευρη θετική συνέπεια τη στροφή στη χρήση «πλαστικού» χρήματος, ωστόσο η διατήρηση τους επηρεάζει αρνητικά τα μακροοικονομικά μεγέθη. Πότε μπορούν να αρθούν οριστικά οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων; Μόνο εφόσον οι οικονομικές εξελίξεις είναι θετικές, βοηθώντας έτσι στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών.

Με βάση τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2017 μπορούν να «τρέξουν» με ρυθμούς 2,5% κι εν συνεχεία, για την επόμενη διετία με ρυθμούς 3%, λόγω της αύξησης της εσωτερικής ζήτησης- κατανάλωσης και των επενδύσεων, με εξαίρεση τον τομέα των κατοικιών, όπου δεν αναμένεται αντιστροφή της πολύ αρνητικής εικόνας.