Skip to main content

Τράπεζα της Ελλάδος: Αύξηση των καταθέσεων το Φεβρουάριο

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν 0,13% στα 124,92 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα από 124,76 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Ελαφρά ανάκαμψη παρουσίασαν σε μηνιαία βάση οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες το Φεβρουάριο, μετά την πτώση τους τον Ιανουάριο. Σε ετήσια βάση είχαν σημαντική άνοδο.

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν 0,13% στα 124,92 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα από 124,76 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Η αύξηση των καταθέσεων κατά 59 εκατ. ευρώ ήρθε ύστερα από συρρίκνωση 1,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Σε ετήσια βάση μάλιστα είχαμε άνοδο 5,6% το Φεβρουάριο, ύστερα από 4,9% τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν τις καταθέσεις να ανακάμπτουν σταθερά την τελευταία διετία, αν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, με κυριότερη το υψηλό ποσοστό των κόκκινων δανείων.

Έχει πάντως περιοριστεί η εξάρτησή τους από χρηματοδότηση μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Στα τέλη του περασμένου μήνα η εξάρτησή τους από τον ΕLA είχε περιοριστεί στα 15,05 δισ. ευρώαπό 17,4 δισ. ευρώ στα τέλη Ιανουρίου.