Skip to main content

Τράπεζα Πειραιώς: Θετικά αποτελέσματα - Μείωση κόκκινων δανείων

Σημειώθηκε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 0,7 δισ. ευρώ ετησίως και 1,6 δισ. ευρώ από το υψηλό του Σεπτεμβρίου 2015.

Θετικά επέδρασε στους δείκτες ποιότητας ενεργητικού, ρευστότητας και αποτελέσματος της Τράπεζας Πειραιώς για το 2016 η πειθαρχημένη εκτέλεση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, αλλά και η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, όπως ανακοίνωσε ο όμιλος.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα τους περασμένου έτους, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε μείωση των δανείων σε καθυστέρηση («κόκκινων δανείων») κατά 2,5 δισ. σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και κατά 3,1 δισ. από το υψηλό του Σεπτεμβρίου 2015.

Παράλληλα, σημειώθηκε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 0,7 δισ. ευρώ ετησίως και 1,6 δισ. ευρώ από το υψηλό του Σεπτεμβρίου 2015.

Καταγράφηκε επίσης αύξηση των καταθέσεων πελατών 3 δισ. ευρώ ετησίως, με 3,5 δισ. αύξηση το δεύτερο μισό 2016.

Η χρηματοδότηση από τον ELA μειώθηκε κατά 5 δισ. σε ετήσια βάση και κατά 10 δισ. από το υψηλό του Ιουνίου 2015.

Ενισχυμένα ήταν το 2016 τα προ προβλέψεων αποτελέσματα, στα 1.044 εκατ. ευρώ από 920 εκατ. το 2015.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε οριακές ζημιές ύψους 4 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση για το 2016, εμφανίζοντας κέρδη 74 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια υψηλών ζημιών.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του δ.σ. της Τράπεζας, Γεώργιος Χαντζηνικολάου, ανέφερε ότι το 2016 ήταν ένα κομβικό έτος για την Τράπεζα Πειραιώς.

«Σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, η χρονιά σηματοδότησε τη σταθεροποίηση των επιδόσεων της Τράπεζας, ειδικά κατά το δεύτερο μισό του έτους, όταν οι συνθήκες της αγοράς το επέτρεψαν. Η ρευστότητα και η ποιότητα του ενεργητικού βελτιώθηκαν, όπως και η πορεία των καθαρών αποτελεσμάτων», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Σε θεσμικό επίπεδο, η χρονιά χαρακτηρίσθηκε από τη δομική αλλαγή της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, σε εφαρμογή των βέλτιστων διεθνών πρακτικών και των εποπτικών κανόνων. H ενίσχυση των δομών της Τράπεζας επιτρέπει την περαιτέρω ισχυροποίησή της και την αδιάλειπτη επιχειρηματική συνέχεια προς όφελος μετόχων, πελατών και εργαζομένων. Mε την εκλογή του κ. Χρήστου Μεγάλου ως Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας στις αρχές Μαρτίου 2017, ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, υλοποιώντας ένα μείζονος σημασίας βήμα για το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης της Τράπεζας».

Είπε επίσης ότι «η Τράπεζα Πειραιώς συνέχισε την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης το 2016, προκειμένου να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, ως η μεγαλύτερη Τράπεζα στη χώρα. Προϋπόθεση για να εισέλθουμε σε αναπτυξιακή τροχιά, είναι ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που θα συμβάλει στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε, οι πυλώνες της στρατηγικής για τη μελλοντική πορεία της Τράπεζας έχουν τεθεί και είναι οι ακόλουθοι:

- βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, με σημαντική παρουσία εξειδικευμένων μελών με εκτεταμένη διεθνή εμπειρία στο Διοικητικό Συμβούλιο,
- επαναλαμβανόμενη κερδοφορία στις βασικές μας δραστηριότητες,
- ταχεία εφαρμογή των στόχων αναδιάρθρωσης,
- έξοδος από μη στρατηγικές δραστηριότητες που θα απελευθερώσει πόρους για να ενισχύσουμε τη βασική τραπεζική μας δραστηριότητα, και
- πρωτοβουλίες τεχνολογίας και καινοτομίας, που θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος και θα βελτιώσουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα και την πελατειακή εμπειρία.