Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι τέσσερις στόχοι της Πειραιώς για την Agenda 2020

Σε συνάντηση με επιχειρηματίες παρουσιάστηκε το στρατηγικό πρόγραμμα για το 2020. Μείωση κόκκινων δάνειων και αύξηση χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις

Σε περιβάλλον ομαλοποίησης της οικονομίας και θετικών προοπτικών για την Ελλάδα, που μπορεί να προσβλέπει σε ανάκαμψη της οικονομίας μεγαλύτερης και από το 1% για φέτος, η Τράπεζα Πειραιώς θέτει σε εφαρμογή το στρατηγικό της σχέδιο με την κωδική ονομασία Agenda 2020.

Toυς στόχους του Agenda 2020, παρουσίασαν σε πελάτες της Τράπεζας από τη Θεσσαλονίκη, οι επικεφαλής της νέας διοίκησης της «Πειραιώς», ο πρόεδρος κ. Γιώργος Χατζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χρήστος Μεγάλου, στόχοι που εφ’ όσον επιτευχθούν θα επιτρέψουν στην Τράπεζα να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις της προς τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε το 2020 να χορηγήσει 5 δις ευρώ, έναντι των 2 δις ευρώ νέων δανείων που χορήγησε το 2016.

Στη συνάντηση γνωριμίας με πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Χατζηνικολάου, σχολίασε τις οικονομικές εξελίξεις που διαμορφώνουν ένα πιο θετικό περιβάλλον, υποστηρίζοντας ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές στο Eurogroup της Πέμπτης 15 Ιουνίου, να κλείσει η αξιολόγηση και, συνεπώς, να καταβληθεί η δόση.

Εάν η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί, είπε ο κ. Χατζηνικολάου, θα περιοριστεί η πίεση στα ελληνικά ομόλογα και θα μειωθούν τα spreads, σημαντικά, ανεξαρτήτως του αν θα ενταχθεί η Ελλάδα στο μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι αναγκαία, όπως ούτε και μία άμεση συμφωνία για το χρέος, καθώς και μόνο η εκπομπή ενός μηνύματος συναντίληψης ή, έστω, η απουσία διαφωνιών, θα σταθεί ικανή για να περιοριστεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μέχρι και το 2018.  

Το κλίμα βελτιώνεται περαιτέρω με την μετάβαση, στο Α τρίμηνο του 2017, σε θετικό πεδίο για την οικονομία, με την σταδιακή αντιμετώπιση του φαινομένου των κόκκινων δανείων, την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και τα αδιαμφισβήτητο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Στο διαμορφούμενο νέο περιβάλλον, η Τράπεζα Πειραιώς, με την νέα της διοίκηση, βάζει σε εφαρμογή την Agenda 2020, προκειμένου στο τέλος του προγράμματος, το ενεργητικό της να φθάσει τα 70 δις., να είναι κεφαλαιακά ισχυρή, υγιής, κερδοφόρος και να εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, παίρνοντας το λόγο από τον κ. Χατζηνικολάου.

Σημειωτέον ότι η «Πειραιώς», είναι σήμερα ο μεγαλύτερος χρηματοδότης  του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα με 35% μερίδιο αγοράς, ενώ τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 20 δισ. Ευρώ, σε σύνολο δανείων περίπου 60 δις. Ευρώ.

Κύριοι στόχοι της Agenda 2020:

Όπως είπε ο κ. Mεγάλου, η Agenda 2020 έχει τέσσερις στόχους:
 
1) Μείωση των δανείων σε καθυστέρηση (NPLs) και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα
 
2) Δημιουργία ενός κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου

3) Διατήρηση της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας η οποία σήμερα είναι ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο

4) Αποκατάσταση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τις αγορές, επιστρέφοντας στην πλήρη κανονικότητα.

Η Τράπεζα, για να μειώσει όσο το δυνατόν τους κινδύνους του ισολογισμού και να ενισχύσει την οργανική κερδοφορία, προχωράει στη δημιουργία δύο πυλώνων, λειτουργικών καθαρώς. Ο ένας πυλώνας θα είναι η Τράπεζα Πειραιώς και ο άλλος το Piraeus Legacy Unit.
 
Η Τράπεζα Πειραιώς, εξήγησε ο κ. Μεγάλου, περιλαμβάνει το corporate and investment banking, δηλαδή την εμπορική και επενδυτική τραπεζική, τη λιανική τραπεζική και το δίκτυο των 600 καταστημάτων, όπως επίσης το asset management, τη διαχείριση περιουσίας τρίτων.

Η Τράπεζα στιγμή δημιουργεί κεφάλαιο και σημαντική αξία από την λειτουργία της.

Από την άλλη πλευρά, το Piraeus Legacy Unit, που θα αποτελείται από τρία τμήματα, θα αναλάβει τις διεθνείς δραστηριότητες, τις διακοπτόμενες δραστηριότητες – πχ μη τραπεζικές συμμετοχές και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που θα διατεθούν – και, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που θα πρέπει να μειωθούν δραστικά και να επανέλθει σημαντικό τμήμα τους σε βιωσιμότητα.

Η Τράπεζα Πειραιώς, που ενισχύει χρηματοδοτικά τους κλάδους της ενέργειας αλλά και της αγροτικής παραγωγής, ξεκινά από την Θεσσαλονίκη έναν νέο κύκλο επαφών σε όλη την Ελλάδα, καθώς, όπως υπογραμμίσθηκε, αξιολογεί ως πολύ δυναμική την προοπτική της οικονομίας της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των φορέων αλλά και των πανεπιστημίων της πόλης ενώ το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων,  ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου αλλά και οι δήμαρχοι Νεάπολης - Συκεών και Καλαμαριάς, Σίμος Δανιηλίδης και Θοδώσης Μπακογλίδης.