Skip to main content

Τράπεζα Πειραιώς-Αποτελέσματα τρίτου τριμήνου: Αύξηση κατά 18% των καθαρών κερδών σε σχέση

Ωστόσο, σε ετήσια βάση, τα καθαρά κέρδη, φθάνοντας το εννεάμηνο του 2009 στα 219 εκατ. ευρώ, μειώθηκαν κατά 50%.
Αυξημένα κατά 18%, στα 90 εκατ. ευρώ, είναι τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στο γ΄ τρίμηνο, έναντι του δεύτερου. Από την άλλη, μειωμένα κατά 5ο%, στα 219 εκατ. ευρώ, είναι τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας το εννεάμηνο του 2009, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Η μεγάλη πτώση στα καθαρά κέρδη αποδίδεται κυρίως στη  σημαντική αύξηση των προβλέψεων.

Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν σε 603 εκατ. ευρώ τοεννιάμηνο 2009, μειωμένα κατά 10% σε ετήσια βάση.  Ωστόσο, σε τριμηνιαία βάση τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων εμφανίζουν αύξηση 7%.

Μικρή υποχώρηση κατά 6%  σημειώνουν στο εννιάμηνο σε ετήσιαβάση και τα καθαρά έσοδα από τόκους, φθάνοντας τα 812 εκατ. ευρώ. Στοτρίμηνο, ωστόσο, ανέρχονται στα 285 εκατ. ευρώ και εμφανίζονται αυξημένα κατά 5% σε σχέση με το δεύτεροτρίμηνο. Η βελτίωση των καθαρών έντοκων εσόδων συνέβαλε στην άνοδο του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου στο 2,7%.

Η Τράπεζα Πειραιώς πάντως πέτυχε τη διατήρηση του λειτουργικού κόστους στο επίπεδο του περσινού 9μήνου, παρά τη λειτουργία 10% περισσότερων καταστημάτων κατά μέσο όρο το 9μηνο 2009 έναντι του 9μήνου 2008, ενώ περαιτέρω βελτίωση του δείκτη «κόστος προς έσοδα» στο 49% το γ΄ 3μηνο 2009 από 50% το β΄ τρίμηνο του 2009. Το ύψος της πρόβλεψης για απομείωση δανείων και απαιτήσεων ανήλθε το 9μηνο 2009 σε 331 εκατ. ευρώ έναντι 134 εκατ. ευρώ το 9μηνο 2008.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας αναφέρει ότι: «Η συμπλήρωση ενός έτους από την πλήρη εκδήλωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή βρίσκει τον Όμιλο Πειραιώς ισχυροποιημένο. Ο ισολογισμός έχει ενισχυθεί, η ρευστότητα βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, το κόστος λειτουργίας διατηρήθηκε αμετάβλητο και τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν σε 603 εκατ. ευρώ το εννέαμηνο 2009 έναντι 670 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Τα σημάδια επανόδου της παγκόσμιας οικονομίας σε θετική τροχιά σταδιακά πυκνώνουν, ενώ το διεθνές τραπεζικό σύστημα συνεχίζει την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα» και προσθέτει: «Tα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας επιβάλλουν την άμεση λήψη διαρθρωτικών μέτρων, ώστε να ακολουθήσει η χώρα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η συνετή διαχείριση που εφαρμόζει η Τράπεζα Πειραιώς θα εξακολουθήσει να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο των πολιτικών και των αναπτυξιακών της στόχων στις αγορές της ευρύτερης περιοχής όπου δραστηριοποιείται και όπου οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές».