Skip to main content

Η Γειτονιά της Σβώλου ψάχνει την ιστορία της- Σχεδιάζει Τράπεζα Μνήμης

Αυτό θα είναι το τρίτο φιλόδοξο εγχείρημα που θα προσπαθήσει να υλοποιήσει η ομάδα ενεργών πολιτών, μετά το Δείπνο της Άνοιξης και το Πάρκο Τσέπης.

Μια τράπεζα μνήμης σχεδιάζει να δημιουργήσει η Πρωτοβουλία της Γειτονιάς Σβώλου.

Αυτό θα είναι το τρίτο φιλόδοξο εγχείρημα που θα προσπαθήσει να υλοποιήσει η ομάδα ενεργών πολιτών, μετά το Δείπνο της Άνοιξης και το Πάρκο Τσέπης που ξεκίνησε να δημιουργεί.

Στόχος της Πρωτοβουλίας της Γειτονιάς Σβώλου είναι να συλλέξει προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων και τεκμήρια, όπως φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα, μέσω των οποίων θα παρουσιάσει την ιστορία της γειτονιάς, λαϊκές της παραδόσεις και στοιχεία της κουλτούρας της όπως η γαστρονομία.

«Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία στην ιστορία της γειτονιάς που θα μας ενδιέφερε να μάθουμε καλύτερα, όπως η "μαύρη" πλευρά της ιστορίας της Σβώλου όταν στη διάρκεια του Β’ Παγκομσίου Πολέμου είχαν εγκατασταθεί στη γειτονιά διοικητικά γραφεία των Ναζί. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το "γαϊτανάκι της Ιπποδρομίου", μια λαϊκή γιορτή που στηνόταν στις Απόκριες», δηλώνει στη Voria.gr ο Περικλής Χατζηνάκος μέλος της Πρωτοβουλίας Σβώλου.

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, η τράπεζα μνήμης θα είναι μια ανθρωποκεντρική καταγραφή της ιστορίας, καθώς θα εστιάζει στις προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων, τις αισθήσεις και τα βιώματά τους.

Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της Τράπεζας Μνήμης έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με το σεμινάριο που διοργάνωσε η Γειτονιά σε συνεργασία με την Ένωση Προφορικής Ιστορίας. Όσοι παρακολούθησαν το σεμινάριο, έμαθαν περισσότερα στοιχεία για την έννοια της προφορικής ιστορίας ενώ εκπαιδεύτηκαν πάνω στην τεχνική της συνέντευξης, καθώς αυτός θα είναι ο βασικός τρόπος μέσω του οποίου θα καταγραφούν οι μαρτυρίες των κατοίκων. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες, περίπου 25 άτομα, θα αποτελέσουν τη "μαγιά" για τη δημιουργία της ομάδας, δηλώνοντας ήδη ενθουσιασμένοι με τη νέα αυτή πρόκληση.

«Υπάρχουν πολλές ιδέες. Υπάρχει  η σκέψη, παραδείγματος χάριν, να διοργανώνουμε συναντήσεις όπου θα συγκεντρώνονται οι ηλικιωμένοι της γειτονιάς και θα μοιράζονται μαζί μας ιστορίες από το παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο «χτυπάμε» παράλληλα και την κοινωνική απομόνωση» σημείωσε ο κ. Χατζηνάκος.

Με όποιον τρόπο κια να γίνει πάντως, τα μέλη της ομάδας πιστεύουν πως η τράπεζα μνήμης απαντάει πλήρως στις ανάγκες της Πρωτοβουλίας Σβώλου καθώς η παρουσίαση της ιστορίας μέσα από τα μάτια των κατοίκων και η ανάδειξη των συνηθειών και της κουλτούρας της γειτονιάς στο πέρασμα του χρόνου βοηθούν στο «χτίσιμο» της σημερινής γειτονιάς και λειτουργούν ως ενωτικός παράγοντας. 

Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν προπαρασκευαστικές συναντήσεις, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηνάκος, ώστε να τεθούν οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα για την Τράπεζα Μνήμης.