Skip to main content

Τραμπ: Σταματά προσωρινά τις πυραυλικές δοκιμές η Βόρεια Κορέα

Ο Λευκός Οίκος δέχεται πυρά για τις απευθείας διαπραγματεύσεις καθώς, όπως επισημαίνουν επικριτές, ο Τραμπ αναγνωρίζει ένα αυταρχικό καθεστώς ως ίσο.

Συμφώνησε να μην πραγματοποιήσει άλλες δοκιμές πυραύλων όσο διαρκούν οι συναντήσεις μας η Πιονγιάνγκ, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να αποσπάσει τη στήριξη της μουδιασμένης προς το παρόν διεθνούς κοινότητας στην απόφασή του να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Η Βόρεια Κορέα δεν έχει πραγματοποιήσει πυραυλική δοκιμή από τις 28 Νοεμβρίου 2017 και έχει υποσχεθεί να μην το κάνει καθόλη των διάρκεια των συναντήσεών μας. Πιστεύω ότι θα τιμήσουν τη δέσμευσή τους!» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. Δεν ήταν άμεσα σαφές, όπως τόνιζε και το Reuters, σε ποιες ακριβώς συναντήσεις αναφέρεται ή η ακριβής χρονική συγκυρία.

Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος δέχεται πυρά για τη συμφωνία του σε απευθείας διαπραγματεύσεις, με τους επικριτές να επισημαίνουν ότι έτσι αναγνωρίζει τον ηγέτη ενός αυταρχικού καθεστώτος ως ίσο, ομόλογό του.  Ο ίδιος σε μία προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις διαβεβαίωσε πως η συνάντηση θα λάβει χώρα μόνο εάν η Πιονγιανγκ προχωρήσει σε «συγκεκριμένα βήματα» και «χειροπιαστές ενέργειες».

Τέλος, σε μηνύματά του στο Twitter εξήρε την υποστηρικτική στάση της Κίνας και της Ιαπωνίας στις προοπτικές διαλόγου, αλλά απέφυγε να ξεκαθαρίσει πότε αυτός θα πραγματοποιηθεί ή ποια ακριβώς είναι τα προαπαιτούμενα, που θέτουν οι ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα.