Skip to main content

Τραμπ: Ιδανική ευκαιρία για επενδύσεις στην Ελλάδα - Στήριξη για χρέος

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την αναβάθμιση των F-16, κάτι που θα κοστίσει 2,4 δισ. ευρώ - Δέσμευση για τη βάση της Σούδας

Η Ελλάδα και η Αμερική έχουν μια κοινή δέσμευση έναντι της κυριαρχίας και της ελευθερίας, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά το πέρας της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο.

«Υποδεχτήκαμε στον Λευκό Οίκο τον κ. Τσίπρα από την Ελλάδα. Έναν ιδιαίτερο άνθρωπο, που πέτυχε κάτι πολύ ιδιαίτερο» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση για θέματα ενέργειας, άμυνας, εμπορίου».

«Θέλω να ευχαριστήσω για την φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα. Υπάρχει πιθανή αναβάθμιση των F 16, 2,4 δισ. ευρώ. Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες. Ενθάρρυνα τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη στήριξη για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Είμαι πολύ περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο - Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις να δείξουν τις δυνατότητές τους» συμπλήρωσε ο κ. Τραμπ.

«Η Ελλάδα είναι το λίκνο της Δημοκρατίας. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την κληρονομιά. Για τον λόγο αυτό η φιλία ήταν μακρά και ανθεκτική. Ο Τζέφερσον είχε γράψει ότι στην αυγή του ελληνικού κράτους δεν υπήρχε κανεις που να το θαυμάζει περισσότερο από τους αμερικανούς», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τη βάση της Σούδας ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η Ελλάδα καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

«Όταν ξεπεράσει το τεράστιο οικονομικό εμπόδιο έχει δυνατότητα να κάνει σημαντικά πράγματα. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη σε αυτό που πράττουν σε αμυντικό επίπεδο. Ήταν πάντα αξιόπιστος σύμμαχος. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική», σημείωσε.

Τσίπρας: Στο καλύτερο επίπεδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις 

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Τροφοδοτείται από τη σημαντική στήριξη στις δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της κρίσης», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα βγαίνει δυναμικά από την κρίση με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσελκύει επενδύσεις, αφήνοντας πίσω όχι μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτήν.

«Καθίσταται ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφαλείας. Μία χώρα με δυναμική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ. Που διατηρεί ταυτόχρονα τον διάλογο με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Προωθεί σχήματα συνεργασίας στη Μ. Ανατολή και τα Βαλκάνια. Όντας ήδη ισχυρή δύναμη στη ναυτιλία και τουρισμό καθίσταται σημαντικός κόμβος μεταφορών», συμπλήρωσε.

«Προσβλέπουμε στη δίκαιη λύση του Κυπριακού για νέα προοπτική στην περιοχή. Η επικίνδυνη, παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίου πρέπει να σταματήσει. Θα προστατεύουμε πάντα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Οι συνομιλίες θα δώσουν εξαιρετική ώθηση. Θα έχουμε μόνιμη ομάδα συνεργασίας ανάμεσα στους Υπουργούς Οικονομίας για ουσιαστική συνεργασία», υπογράμμισε.

«Η Σούδα έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία και συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί», ανέφερε.

Σε ερώτηση για παλαιότερη δήλωσή του για την ενδεχόμενη εκλογή του Τραμπ που έλεγε «μακάρι να μην το δούμε αυτό το κακό», ο κ. Τσίπρας δήλωσε:

«Διαπίστωσα από τη συζήτηση ότι ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά είναι για το καλό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν γόνιμη. Μπορούμε να ξεπεράσουμε όποιες διαφορές. Προσβλέπω σε ουσιαστική συνεργασία. Είμαι πολύ αισιόδοξος».

Μάλιστα, πριν την απάντηση του πρωθυπουργού, ο Αμερικανός Πρόεδρος σχολίασε με χιούμορ: «μακάρι να το ξερα αυτό πριν τη συνάντηση».

Ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος για την Τουρκία, δήλωσε ότι «παρά τις ανησυχίες μας, τη σεβόμαστε και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική».

«Αυτή η προοπτική μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης για εκδημοκρατισμό. Βεβαίως και είμαστε υπέρ της παραμονής στο ΝΑΤΟ και τον ευρωπαϊκό δρόμο. Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι η στενή συνεργασία με τον δυτικό κόσμο έχει και προϋποθέσεις, όπως ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Θελήσαμε από την πρώτη στιγμή να συγκρουστούμε με τις παθογένειες και να δημιουργήσουμε φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις. Ξέρουμε ότι οι επενδύσεις είναι νέες θέσεις εργασίας. Περάσαμε νόμο για σταθεροποίηση φορολογικού συντελεστή. Προχωρήσαμε σε σημαντικές αλλαγές κατά της γραφειοκρατίας. Δίνουμε το ισχυρό μήνυμα για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Με ρώτησε ο Πρόεδρος για το Ελληνικό και του είπα ότι προχωράει και θέλουμε να είναι πόλος έλξης και άλλων μεγάλων επενδύσεων».