Skip to main content

Τραμπ: Ισραήλ μείνε δυνατό, η 20η Ιανουαρίου πλησιάζει γοργά!

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε προ ημερών την επικείμενη ανέγερση νέων κατοικιών για Ισραηλινούς εποίκους σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Κριτική για την αντιμετώπιση του Ισραήλ από την απερχόμενη κυβέρνηση των Δημοκρατικών υπό τον Μπαράκ Ομπάμα άσκησε ο νεοκλεχθείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μέσω twitter.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάρτησή του, αναφέρει: «Δεν μπορούμε να αφήνουμε το Ισραήλ να αντιμετωπίζεται με τέτοια περιφρόνηση και έλλειψη σεβασμού. Κάποτε είχαν έναν καλό φίλο στις ΗΠΑ, αλλά όχι πια. Η αρχή του τέλους ήταν η απαίσια συμφωνία με το Ιράν, και τώρα αυτό (σ.σ. ψήφισμα ΟΗΕ). Ισραήλ μείνε δυνατό, η 20η Ιανουαρίου πλησιάζει γοργά!»,

Να σημειωθεί ότι η δήλωση του κ. Τραμπ έγινε λίγες ώρες πριν ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εκφωνήσει λόγο για το ζήτημα του εποικισμού των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με 15 μέλη, πέντε εκ των οποίων διαθέτουν το δικαίωμα βέτο, καταδίκασε προ ημερών την επικείμενη ανέγερση νέων κατοικιών για Ισραηλινούς εποίκους σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι ΗΠΑ απείχαν της ψηφοφορίας, επιτρέποντας την έγκριση του ψηφίσματος.

Το Ισραήλ αντέδρασε με οργή ενάντια σε όλες τις χώρες - μέλη του Σ.Α. - που ψήφισαν θετικά, μεταξύ άλλων τη Ρωσία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, ενώ αποφάσισε να διακόψει τη χρηματοδότηση σε διάφορους οργανισμούς που συνδέονται με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός, ο οποίος θα αναλάβει το ύπατο αξίωμα στις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, έχει εκφραστεί με πολύ θερμά λόγια για το Ισραήλ, ενώ πληροφορίες λένε ότι θα διορίσει νέο Αμερικανό πρέσβη στο Τελ Αβίβ έναν αντίπαλο της λύσης των δύο κρατών και υπερασπιστή της άποψης ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να αναγνωριστεί ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.