Skip to main content

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα σεβαστούν την «πολιτική της μίας Κίνας»

Σε δηλώσεις του από την Ιαπωνία, ο Τραμπ αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τον Σι Τζινπίνγκ.

"Πολύ θερμή" χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Σε δηλώσεις του από την Ιαπωνία, ο Τραμπ αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τον Σι, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί "την πολιτική της μίας Κίνας" που αποκλείει κάθε διπλωματική επαφή των άλλων χωρών με την Ταϊβάν.

Κατά τα λοιπά, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι "είμαστε στη διαδικασία να τα πάμε πολύ καλά και πιστεύω ότι αυτό θα ωφελήσει πολύ την Ιαπωνία".

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ σχετικά με την «ασφάλεια» της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

«Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας και η φιλία μεταξύ των λαών μας είναι πολύ, πολύ βαθείς» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του Ειρηνικού» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Σίνζο Άμπε τόνισε ότι βλέπει ένα περιβάλλον στον τομέα ασφαλείας ολοένα και δυσκολότερο, αναφερόμενος στις νήσους της ανατολικής Σινικής Θάλασσας.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας θα είναι «ελεύθερες» και «αμοιβαίες».

«Αναφορικά με την οικονομία, επιζητάμε μια εμπορική σχέση που θα είναι ελεύθερη, δίκαιη και αμοιβαία. (Μια σχέση) που θα είναι επωφελής για τις δύο χώρες μας» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ έχοντας στο πλευρό του τον Σίνζο Άμπε στον Λευκό Οίκο.

Ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης επισήμανε εξάλλου ότι η ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου και των επενδύσεων αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία τόσο για την Ουάσινγκτον όσο και για το Τόκιο.