Skip to main content

Τραμπ: Η εμμονή στην πολιτική οδήγησε στην γκάφα των Όσκαρ

Ήταν τόσο επικεντρωμένοι στην πολιτική που δεν έλεγχαν πλέον τα πράγματα στο τέλος, δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Έχοντας δεχθεί «πυρ ομαδόν» στη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι το χάος που επικράτησε στο τέλος της απονομής των βραβείων οφειλόταν στο ότι οι αστέρες του Χόλιγουντ είχαν το μυαλό τους στην πολιτική και στο πώς θα εξαπέλυαν επιθέσεις στον ίδιο, αντί να ασχοληθούν με την ομαλή διεξαγωγή της βραδιάς.

«Ήταν τόσο επικεντρωμένοι στην πολιτική που δεν έλεγχαν πλέον τα πράγματα στο τέλος», είπε ο Τραμπ στον ακροδεξιό ιστότοπο Breitbart News, τον οποίο διηύθυνε μέχρι πρότινος ο σύμβουλός του Στιβ Μπάνον.

Ο Τραμπ αναφερόταν στην γκάφα στο τέλος της βραδιάς, όταν αρχικά το Όσκαρ καλύτερης ταινίας δόθηκε κατά λάθος στο La La Land πριν τελικά οι διοργανωτές της τελετής συνειδητοποιήσουν ότι έπρεπε να δοθεί στο Moonlight.

«Ήταν λίγο θλιβερό. Αφαίρεσε κάτι από το γκλάμουρ των Όσκαρ», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο ρεπουμπλικάνος δεν ήταν παρών στην τελετή των Όσκαρ, καθώς παρέθεσε δείπνο σε κυβερνήτες Πολιτειών στον Λευκό Οίκο όπου επρόκειτο να γίνει συζήτηση για «πολλά πράγματα», ανάμεσά τους «το σύστημα υγείας», όπως έγραψε στο Twitter.

Σε συνέντευξή του στο Fox & Friends, ο Τραμπ αναφέρθηκε και στο διάσημο tweet που του έστειλε ο παρουσιαστής της βραδιάς Τζίμι Κίμελ, ρωτώντας τον αν «είναι ξύπνιος» και λέγοντας ότι «η Μέριλ στέλνει χαιρετίσματα».

«Φαίνεται ότι η άλλη πλευρά κάθε φορά που χάνει πολύ, πάντα παίζει το φυλετικό χαρτί. Το έχω δει να συμβαίνει εδώ και χρόνια. Το έχω δει κατά του Ρόναλντ Ρίγκαν, το έχω δει εναντίον τόσων πολλών ανθρώπων. Εγώ τα πήγα καλύτερα από κάθε άλλο Ρεπουμπλικάνο στις τελευταίες εκλογές. Τα πήγα πολύ καλύτερα με τους ισπανόφωνους, τα πήγα πολύ καλύτερα με τους Αφροαμερικάνους» είπε.

Μηνύματα κατά του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ήταν στόχος αιχμηρών σχολείων από τον παρουσιαστή της βραδιάς αλλά και από βραβευθέντες, ειδικά για την αντιμεταναστευτική πολιτική του.

Το πιο ισχυρό μήνυμα κατά του Τραμπ ήρθε από τον βραβευθέντα με Όσκαρ καλύτερης ταινίας σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, ο οποίος είχε πει ότι δεν θα παραστεί στην τελετή απονομής των Όσκαρ,  διαμαρτυρόμενος για την υπογραφή Τραμπ σε διάταγμα που απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ιράν.

Το μήνυμα του Φαραντί διάβασε επί σκηνής η Ανουσέχ Ανσάρι, πρώτη Ιρανή και μουσουλμάνα στο διάστημα.

«Λυπάμαι που δεν βρίσκομαι μαζί σας σήμερα. Η απουσία μου οφείλεται στον σεβασμό προς τους πολίτες της χώρας μου και τους πολίτες άλλων έξι κρατών που τους έχει προσβάλει αυτός ο απάνθρωπος νόμος που απαγορεύει την είσοδο μεταναστών στις ΗΠΑ χωρίζοντας τον κόσμο σε "εμάς" και στους "εχθρούς μας", κατηγορίες που δημιουργούν φόβο -μία απατηλή δικαιολογία για επιθετικότητα και πόλεμο. Αυτοί οι πόλεμοι εμποδίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες που και οι ίδιες έχουν υπάρξει θύματα επιθετικότητας. Οι σκηνοθέτες στρέφουν την κάμερά τους για να συλλάβουν τις κοινές ανθρώπινες αξίες και να σπάσουν τα στερεότυπα των διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκειών. Δημιουργούν ενσυναίσθηση μεταξύ ημών και των άλλων. Μία ενσυναίσθηση που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ» ανέφερε ο Φαραντί στο μήνυμά του.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο παρουσιαστής της βραδιάς Τζίμι Κίμελ είπε: «Ίσως δεν είναι δημοφιλές αυτό που θα πω, αλλά θέλω να ευχαριστήσω τον Ντόναλντ Τραμπ. Θυμάστε πέρυσι που τα Όσκαρ έμοιαζαν ρατσιστικά; Ε αυτό δεν υπάρχει φέτος. Χάρη σ' αυτόν».