Skip to main content

Τραγωδία στην Αττική: Στους δεκαπέντε οι νεκροί από τις πλημμύρες

Τους δεκαπέντε έφθασαν συνολικά οι νεκροί της τραγωδίας. Στο Θριάσιο νοσηλεύονται δέκα άτομα, ενώ εξ' αυτών μία γυναίκα είναι διασωληνωμένη.

Δεκαπέντε νεκροί στο σύνολο (δέκα άνδρες - πέντε γυναίκες), είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από την κακοκαιρία που πλήττει από τα ξημερώματα τις περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Αρχικά, μία γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο πλημμυρισμένο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη και στη συνέχεια ένας ηλικιωμένος εντοπίστηκε πνιγμένος στο δικό του σπίτι, στην οδό Αγαμέμνονος. Λίγο αργότερα βρέθηκε και τρίτος νεκρός, ένας άνδρας περίπου 65 ετών, σε προαύλιο χώρο επιχείρησης, στην οδό Λεωνίδα Στάμου.

Ένας ακόμη νεκρός εντοπίστηκε σε προαύλειο χώρο επιχείρησης στο 2 - 3 χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας - Θηβών. Το πέμπτο θύμα της κακοκαιρίας είναι μια γυναίκα, που ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο επί της οδού Αίαντος.

Στις 15:30 το Πυροσβεστικό Σώμα γνωστοποίησε ότι ένας άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από εξωτερικό χώρο στην περιοχή Ψαλίδι της Μάνδρας και πως μια γυναίκα βρεθηκε νεκρή σε σπίτι επί της οδού Στρατηγού Ρόκα και πάλι στη Μάνδρα. Μία ώρα αργότερα ανακοινώθηκε ότι ανασύρθηκε νεκρός άντρας από υπαίθριο χώρο στην περιοχή Αγ. Σωτήρα, επίσης στη Μανδρα και ένας ακόμη νεκρός από εξωτερικό χώρο στο 26ο χλμ. της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας - Θηβών. Πρόκειται για έναν κυνηγό που αγνοείτο από το πρωί και έναν οδηγό φορτηγού.

Άλλοι δύο νεκροί είναι ένας άνδρας που αναζητείτο από το πρωί και ανασύρθηκε από υπόγειο οικίας, στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, και μία γυναίκα, η οποία εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο επιχείρησης, στη συμβολή Αγίας Αικατερίνης και Ρόκα, στη Μάνδρα.

Ο μακρύς κατάλογος των θυμάτων συμπληρώθηκε νωρίς το απόγευμα με έναν ακόμη άντρα νεκρό που εντοπίστηκε στο 5ο - 6ο χλμ. της εθνικής οδού Μάνδρας - Θηβών.

Δέκα τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Θριάσιο. Μία γυναίκα είναι διασωληνωμένη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μία έχει λάβει εξιτήριο και οι υπόλοιποι οκτώ παραμένουν στο νοσοκομείο, αλλα η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αναφορές για τέσσερις αγνοουμένους στις περιοχές που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Μάνδρα Αττικής και την πορεία των επιχειρήσεων.

Περιοδεία στην περιοχή πραγματοποίησαν ο κ. Τόσκας και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, συνοδευόμενοι από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Βασίλη Καπέλιο.

Παγιδευμένοι σε αυτοκίνητα και πλημμυρισμένα σπίτια

Οι πυροσβέστες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να ανταποκριθούν σε εκατοντάδες κλήσεις που γίνονται από πολίτες που είτε έχουν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους, είτε έχουν πλημμυρίσει τα σπίτια τους.

Στην περιοχή επιχειρούν 150 πυροσβέστες και 50 οχήματα από την Αττική, καθώς και πέντε ακόμη από την Κόρινθο. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αναμένεται να ενισχυθούν από τρεις ομάδες ΕΜΑΚ (30 άτομα), καθώς και μηχανήματα και αντλίες από τη Λαμία, την Πάτρα και τη Λάρισα.

Από νωρίς το πρωί έχουν απεγκλωβιστεί 12 άτομα από λεωφορείο που παγιδεύτηκε από τα νερά στην γέφυρα της Μάνδρας.

Ακόμη, απεγκλωβίστηκαν εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της Johnson & Johnson στη Μάνδρα όταν ο τοίχος του εργοστασίου στην αποθήκη υποχώρησε από τα ορμητικά νερά.



Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Πολλοί κάτοικοι της Μάνδρας αναγκάστηκαν να ανέβουν πάνω σε φορτηγά, λεωφορεία ή ταράτσες για να σωθούν από τα ορμητικά νερά.

«Το νερό έξω από τη Σχολή Πυροβολικού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο» ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, ενώ διερχόμενοι οδηγοί έκαναν λόγο για «κοίτη ποταμού».

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι κάτοικοι της Νέας Περάμου, που από νωρίς το πρωί βρίσκονται στο πόδι, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι μπορούν.

«Μου γκρέμισε τη μάντρα. Το υπόγειο έχει πλημμυρίσει», λέει με απόγνωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ευτέρπη που προσπαθεί να βγάλει το νερό και τη λάσπη από την αυλή της.

Λίγο πιο κάτω, ο κ. Ιορδάνης, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου, λέει ότι «η ζημιά στο μαγαζί είναι γύρω στα 20.000-25.000 ευρώ. Όλα τα έπιπλα που ήταν ξύλινα έχουν καταστραφεί. Τα ψυγεία κάηκαν».



«Βιβλική καταστροφή»

Ο εκτελεστικός γραμματέας του δήμου Μάνδρας Ειδηλλίας, Στάθης Ραγκούσης, κάνει λόγο για «βιβλική καταστροφή», καθώς η στάθμη του νερού «παραμένει σταθερή στα 3 μέτρα ύψος, δύο ώρες μετά την καταιγίδα».

Από την ορμητικότητα των χείμαρρων του όρους Πατέρα, που έπληξε η «συσπειρωμένη μανία των καταιγίδων» στο σημείο, όπως περιέγραψε την εικόνα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, ποτάμια, τόνοι νερού και λάσπης κύλησαν στις παρυφές, παρασύροντας και γκρεμίζοντας μάντρες, ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες σπίτια και καταστήματα.

Εκτιμάται ότι στην κατάσταση που καταγράφεται σήμερα συνέβαλε στα μέγιστα η μεγάλη καταστροφή που συντελέστηκε το καλοκαίρι από την πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή των Δερβενοχωρίων.