Skip to main content

Τραγικό θάνατο βρήκε 57χρονη στη Φολέγανδρο- Τι λένε ΕΚΑΒ - Περιφέρεια

Δεν υπήρχε γιατρός στο νησί - Αυτό είναι το τίμημα να ζεις σε ένα μικρό βράχο στο Αιγαίο, σχολίασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Τραγικό θάνατο βρήκε μια 57χρονη γυναίκα, κάτοικος Φολέγανδρου, καθώς όταν αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας (μητρορραγία), στο νησί δεν υπήρχε γιατρός να τη βοηθήσει ενώ το ελικόπτερο που θα την μετέφερε στην Αθήνα καθυστέρησε πολύ.

Η άτυχη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή  μέσα στο ασθενοφόρο όταν το ελικόπτερο πλησίαζε στο νησί.

Το γεγονός σχολίασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

«Αυτό είναι το τίμημα να ζεις σε ένα μικρό βράχο στο Αιγαίο και να περιμένεις ένα ελικόπτερο στην καλύτερη περίπτωση, αν μπορέσει, να έλθει να σε πάρει, όταν αντιμετωπίζεις ένα οξύ πρόβλημα υγείας» δήλωσε ο ίδιος.

«Το τελευταίο τραγικό θύμα μιας πολιτικής κοντόφθαλμης και μίζερης κι ενός λαϊκισμού που δυστυχώς έγινε οριζόντιος και πολύ βαθύς στην κοινωνία, που λέει ότι πρέπει να ισοπεδωθούν οι “προνομιούχοι”. Το γεγονός ότι κάποιοι ευφάνταστοι στην Αθήνα έχουν κατατάξει τους νησιώτες μας ως “προνομιούχους”, έχει οδηγήσει σε αυτήν την τραγική εγκατάλειψη των νησιών και βεβαίως στην κατάργηση κάθε έννοιας, κάθε διάταξης, κάθε πρόβλεψης στη νομοθεσία που αφορούσε τη νησιωτικότητα. Τον τελευταίο χρόνο και εγώ και οι συμπατριώτες μου  έχουμε κουραστεί να ακούμε και να βλέπουμε καθημερινά δηλώσεις και Δελτία Τύπου περί νησιωτικότητας. Εξαγγελίες κενές περιεχομένου, ευχολόγιο, ευρηματικές ατάκες, συμπαράσταση, συμπόνια, σύμπνοια. Στην πράξη, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Καθημερινά καταργείται και η τελευταία “ρανίδα” νομοθετικής ρύθμισης που αφορά τα νησιά. Αυτό είναι να ζεις στην Ελλάδα το 2017. Έχω να πω ότι, αυτοί που έχουν επιλέξει να ζούνε πάνω σ’ αυτά τα βράχια, θα αντέξουν. Αυτή η Ελλάδα δεν θα αντέξει».

Παράλληλα, το ΕΚΑΒ παρουσιάζει την δική του εκδοχή για την αλληλουχία των γεγονότων το βράδυ που απεβίωσε η 57χρονη:

«Στις 03.15’, το Συντονιστικό Κέντρο Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ δέχθηκε την πρώτη κλήση, από την θεράπουσα Ιατρό, με αναφερόμενη πάθηση της ασθενούς “Μητρορραγία” και με σκοπό την διερεύνηση του τρόπου αντιμετώπισης του περιστατικού και τη διακομιδή του σε μεγαλύτερο Υγειονομικό σχηματισμό. Μάλιστα δεν ζητήθηκε ως πρώτη επιλογή η Αεροδιακομιδή, αλλά πλωτό μέσο διακομιδής.
Άμεσα το Συντονιστικό Κέντρο Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονιστικές προβλέψεις, κίνησε την διαδικασία για την εξεύρεση του ταχύτερου τρόπου και μέσου διακομιδής της ασθενούς.
Εν τω μεταξύ, στις 03.32' η θεράπουσα Ιατρός ενημέρωσε το Συντονιστικό Κέντρο Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, ότι η κατάσταση της ασθενούς παρουσίασε σημαντική επιδείνωση.
Στις 03.40', έγινε αίτημα στο ΓΕΑ και ΥΕΝ για την διάθεση των καταλληλότερων και συντομότερων πτητικών και πλωτών μέσων διακομιδής, καθώς και ο εκτιμώμενος χρόνος άφιξης στον τόπο του περιστατικού και παράδοσης της ασθενούς στον πλησιέστερο υγειονομικό σχηματισμό.
Το ΥΕΝ άμεσα ανταποκρινόμενο δήλωσε τη διαθεσιμότητα πλωτού μέσου διακομιδής, με εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης της ασθενούς άνω των τριών (3) ωρών και ως εκ τούτου η επιλογή αυτή απορρίφθηκε αμέσως.
Την ίδια ώρα το ΓΕΑ ανταποκρινόμενο άμεσα και αυτό με τη σειρά του, δήλωσε τα εξής διαθέσιμα πτητικά μέσα για την Aεροδιακομιδή:
1. το ελικόπτερο Super Puma έρευνας και διάσωσης της Χίου, με ετοιμότητα απογείωσης περίπου τα είκοσι λεπτά, ενώ η εκτιμώμενη διάρκεια πτήσης και προσγείωση στο ελικοδρόμιο της Φολέγανδρου ήταν η μία ώρα. Αντίστοιχα η εκτιμώμενη διάρκεια της Aεροδιακομιδής προς το Νοσοκομείο Σύρου, ήταν είκοσι λεπτά.
2. το αντίστοιχο ελικόπτερο της Ρόδου, με εκτιμώμενο χρόνο προσέγγισης στη Φολέγανδρο τη μία ώρα και είκοσι λεπτά, συνοδευόμενο όμως από Ιατρό και Διασώστη της Βάσης Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ Ρόδου.

Το ελικόπτερο της Βάσης Αεροδιακομιδών της Σύρου, ως επιλογή απορρίφθηκε, γιατί δεν ήταν δυνατή η νυχτερινή προσγείωση του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου, λόγω της ακαταλληλότητας του ελικοδρομίου της Φολέγανδρου.

Στις 04.05', πραγματοποιήθηκε κλήση προς το ΓΕΑ για τη διάθεση του ελικοπτέρου της Χίου. Ωστόσο, παρ' ότι η διαδικασία αυτή ήταν η ταχύτερη, δεν έγινε αποδεκτή από την θεράπουσα Ιατρό, δεδομένου ότι δεν υπήρχε στο νησί άλλος Ιατρός για να συνοδέψει την ασθενή.

Έτσι, στις 04.20' πραγματοποιήθηκε κλήση προς το ΓΕΑ για την διάθεση ελικοπτέρου της Ρόδου που ήταν και το καταλληλότερο. Η επιλογή αυτή αν και είχε μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης λόγω της προετοιμασίας του ελικοπτέρου και των διαδικασιών του εφοδιασμού για την σωστή Ιατρική αντιμετώπιση της ασθενούς (παραλαβή μονάδων αίματος για άμεση μετάγγιση) και λόγω της μεγαλύτερης απόστασης, έγινε κατ’ ανάγκη τελικά αποδεκτή.

Στις 06.40’, το ελικόπτερο της Ρόδου προσγειώθηκε στη Φολέγανδρο, αφού όμως στην πραγματικότητα η πτήση του διήρκεσε μία ώρα και σαράντα λεπτά. Εκεί ο Ιατρός Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ δυστυχώς διαπίστωσε τον θάνατο της ασθενούς.

Το ΕΚΑΒ έχοντας την άμεση και πλήρη γνώση των συνθηκών και των καταλληλότερων διαθέσιμων μέσων διακομιδής, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι καταβάλλει συνεχώς, κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση των ταχύτερων και αποτελεσματικότερων τρόπων αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών που χρήζουν Αεροδιακομιδής ή πλωτής διακομιδής και τη βελτίωσή τους, μια διαδικασία η οποία δεν σταματά ποτέ.
Το ΕΚΑΒ έχοντας την πλήρη συναίσθηση της αποστολής του η οποία δεν είναι άλλη από την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών των συνανθρώπων μας, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση, την εκτέλεση των καθηκόντων του απέναντι στην κοινωνία και τους συνανθρώπους μας.
Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους της ασθενούς»