Skip to main content

Τραγική η εικόνα στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης

Υπό τον τίτλο «νεκρή κτηματαγορά» ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, Γρηγόρης Λιάντας περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση.

Μια συνοπτική εικόνα της κτηματαγοράς στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (ανάλογη είναι σε όλη την Ελλάδα), δίνει με ανάρτησή του στο Facebook ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, Γρηγόρης Λιάντας, ο οποίος επί χρόνια δραστηριοποιείται στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Υπό τον τίτλο «νεκρή κτηματαγορά» ο κ. Λιάντας επισημαίνει ότι τα περισσότερα ακίνητα είναι στα αζήτητα, η οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί δραματικά, οι αντικειμενικές αξίες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, όπως διαμορφώθηκαν από τα χρόνια της «φούσκας» των ακινήτων και παρότι αυτό είναι γνωστό, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάντα ό,τι πωλείται σε ακίνητο πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές, τα περισσότερα προς πώληση είναι παλιά και από ιδιοκτήτες με οικονομικά προβλήματα, ενώ οι πιο συχνοί αγοραστές σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία είναι Βαλκάνιοι. Δυσοίωνη είναι και η πρόβλεψή του για τα επόμενα χρόνια, καθώς όπως τονίζει η κτηματαγορά θα αργήσει αρκετά να ανακάμψει.

Όλη η ανάρτηση του κ. Λιάντα είναι η εξής:

«ΝΕΚΡΗ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ.

Στα αζήτητα τα περισσότερα ακίνητα στην Ελληνική κτηματαγορά.

Οι παλαιές εποχές τελείωσαν, κάθε χρόνο ανέβαζαν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όλες οι κυβερνήσεις και δημιούργησαν μια μεγάλη φούσκα στα ακίνητα.

Σήμερα που οι εμπορικές αξίες πέσανε κατακόρυφα οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν στα ύψη.

Οι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα είναι τεράστιοι ο Έλληνας δεν αντέχει πλέον, η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά, αλλά δεν κάνει τίποτα για αυτό.

Το ερώτημα είναι δεν πωλείται τίποτα; Πωλούνται μόνον τα πολύ παλαιά διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα και μόνον σε εξευτελιστική τιμή.

Ποιός πουλάει; Αυτοί που έχουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Υπάρχουν αγοραστές στην Ελλάδα; Στην Θεσσαλονίκη, στην Χαλκιδική, στην Κατερίνη κλπ. Πωλούνται πολλά ακίνητα σε Βαλκάνιους αγοραστές. Σε μερικές περιοχές δεν ακούει κάποιος Ελληνικά, αλλά ακούει ξένες γλώσσες.

Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές ακινήτων; Μπορώ να πω πως κατά διαστήματα εμφανίζονται κάποιοι , αλλά δυστυχώς δεν ολοκληρώνεται το ενδιαφέρον.

Πουλήθηκαν μεγάλα ακίνητα ; Ναι πουλήθηκαν μεγάλα ακίνητα που ήταν ιδιοκτησίες τραπεζών.

Κτίζονται πολυκατοικίες με διαμερίσματα; Ελάχιστες σπάνια να δεις να κτίζεται στην Ελλάδα.

Θα ανακάμψει η κτηματαγορά σύντομα; Κατά την άποψη μου θα αργήσει αρκετά.

Γρηγόρης Λιάντας Επίτιμος Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος».