Skip to main content

Τραβάει το «σκοινί» η σερβική κυβέρνηση για τη Galenika

Περιπλέκει την κατάσταση η κυβέρνηση της Σερβίας για την εξαγορά της κρατικής φαρμακευτικής εταιρίας, Galenika, για εξαγορά της οποίας θεωρείται φαβορί η Alapis, καθώς όχι μόνο έδωσε παράταση 40 ημερώ
Περιπλέκει την κατάσταση η κυβέρνηση της Σερβίας για την εξαγορά της κρατικής φαρμακευτικής εταιρίας Galenika, για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και θεωρείται φαβορί η Alapis, καθώς όχι μόνο έδωσε παράταση 40 ημερών για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους, αλλά με δηλώσεις τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανεβάζουν την τιμή εξαγοράς κατά 100 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων της Σερβίας έδωσε παράταση προθεσμίας υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών μέχρι τις 30 Απριλίου 2010, αν και η 19η Μαρτίου είχε οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία, καθώς και παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης για την αγορά τευχών δημοπράτησης, έναντι  10.000 ευρώ, μέχρι τις 9 Απριλίου 2010 (προηγούμενη προθεσμία η 19η Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις και του υπουργού Οικονομίας και Περιφερειακής συνεργασίας της χώρας, Μλάντιαν Ντίνκινς, και του γενικού διευθυντή της Galenika, Νέναντ Ογκζένοβιτς, η εταιρεία έχει αξία τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι πριν ένα μήνα ο ίδιος υπουργός κοστολογούσε την εταιρεία στα 200 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Ογκζένοβιτς, «θολώνοντας» ακόμη περισσότερο τα «νερά», τόνισε ότι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εξαγοράσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του μετοχικού πακέτου, αν όχι το 100%, και επίσης πως η σερβική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και να μη βιαστεί σε καμία περίπτωση.

Κατά τον γενικό σύμβουλο ΟΕΥ Β΄ στο Βελιγράδι, Στυλιανό Λιάγγη, μετά τις σημερινές εξελίξεις, ορισμένες από τις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ίσως θελήσουν να απεμπλακούν. Σημειώνει, δε, ότι «πίσω» από την εν λόγω ιδιωτικοποίηση έχει στηθεί πολύ μεγάλο παιχνίδι από τη σερβική κυβέρνηση και υπάρχει εσκεμένη παραπληροφόρηση.

Υπενθυμίζεται ότι,  σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού, αλλά και του διεθνούς, Τύπου, ενδιαφέρον για τη Galenika έχουν εκδηλώσει, εκτός από την Alapis, η γερμανική Stada, ιδιοκτήτρια της Hemofarm, η αμερικανική Abbott laboratories και το investment fund OMNIA.

Ακόμα, οι σύμβουλοι της ιδιωτικοποίησης, Rothschild και Citadel, έχουν αξιολογήσει το 100% της φαρμακοβιομηχανίας κατ΄ελάχιστον στα 200 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές πρέπει να έχουν τουλάχιστον πενταετή εμπειρία στη φαρμακευτική βιομηχανία και έσοδα άνω των 100 εκ. ευρώ για τη χρήση του 2008.

Τέλος, η Galenika, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων της Σερβίας, παράγει το 90% των φαρμακευτικών υλικών στη Σερβία, ωστόσο το μερίδιο που κατέχει στην εγχώρια αγορά διαμορφώνεται μόλις στο 13%.