Skip to main content

Τουλάχιστον 12 νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο νικελίου στην Ινδονησία

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που γίνονταν εργασίες επισκευής μιας υψικαμινου, όταν πήρε φωτιά εύφλεκτο υγρό και η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε δεξαμενές οξυγόνου οι οποίες εξερράγησαν

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 39 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα σε χρηματοδοτούμενο από την Κίνα εργοστάσιο επεξεργασίας νικελίου στην ανατολική Ινδονησία, ανακοίνωσε στέλεχος του βιομηχανικού συγκροτήματος όπου βρίσκεται το εργοστάσιο.

Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου στις 05:30 (τοπική ώρα, 23:30 χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας) σε εργοστάσιο της εταιρείας PT Indonesia Tsingshan Stainless Steel στο βιομηχανικό πάρκο Mοrowali που βρίσκεται στο νησί Σουλαουέσι, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Ντέντι Κουρνιαγουάν εκπρόσωπος της βιομηχανικής ζώνης

"Ο τρέχων αριθμός των θυμάτων είναι 51. Δώδεκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το δυστύχημα. Υπάρχουν 39 άνθρωποι με ελαφρά ή σοβαρά τραύματα", πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι μεταξύ των νεκρών είναι επτά Ινδονήσιοι και πέντε αλλοδαποί χωρίς να διευκρινίσει την εθνικότητά τους.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που γίνονταν εργασίες επισκευής μιας υψικαμινου, όταν πήρε φωτιά εύφλεκτο υγρό και η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε δεξαμενές οξυγόνου οι οποίες εξερράγησαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε σήμερα το πρωί.

Το νησί Σουλαουέσι είναι μεγάλο κέντρο παραγωγής νικελίου, ένα υλικό που χρησιμοποιείται κυρίως στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων και για την παρασκευή ανοξείδωτου χάλυβα. Η Κίνα έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις σε εργοστάσια στην περιοχή, αλλά οι καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας εκεί είναι συχνές.

Πέρυσι τον Ιανουάριο δύο εργάτες, ανάμεσά τους ένας Κινέζος, σκοτώθηκαν σε εργοστάσιο τήξης νικελίου στο ίδιο βιομηχανικό συγκρότημα στη διάρκεια ταραχών που είχαν ξεσπάσει με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση της ασφάλειας στους χώρους εργασίας.