Skip to main content

Τουσκ και Γιούνκερ υποδέχθηκαν Τραμπ στις Βρυξέλλες

Ζητήματα όπως το διεθνές εμπόριο και η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, εκτίμησε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκαν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την πρώτη συνάντηση του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία έχει επικρίνει έντονα στο παρελθόν.

Τον Ντ. Τραμπ, ο οποίος έφθασε στη βελγική πρωτεύουσα την Τετάρτη, καλωσόρισε αρχικώς ο Ντ. Τουσκ σε κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο έχουν υψωθεί αμερικανικές σημαίες δίπλα σε εκείνη της Ε.Ε. και τις σημαίες των 28 χωρών - μελών της Ένωσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει «περίπου μία ώρα», επεσήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα για τα θέματα που θα συζητηθούν.

Ζητήματα όπως το διεθνές εμπόριο και η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, εκτίμησε.

Αργότερα στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Έχω σκοπό να πείσω τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η ευρωατλαντική συμμαχία σημαίνει ότι ο ελεύθερος κόσμος συνεργάζεται για να εμποδίσει μια μεταδυτική παγκόσμια τάξη», επεσήμανε την Τετάρτη ο κ. Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter.