Skip to main content

Τουσκ: Αναξιόπιστες οι κατηγορίες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε «αναξιόπιστες» τις κατηγορίες της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας.

«Αναξιόπιστες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τις κατηγορίες της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας, οι οποίες συνδέονται με τη νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

«Μίλησα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. Κάνουμε την ίδια ανάλυση της κατάστασης στην Κριμαία και στο Ντονμπάς. Η ρωσική εκδοχή των εξελίξεων είναι αναξιόπιστη», ανέφερε ο κ. Τουσκ σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο κ. Τουσκ συζήτησε επίσης με τον κ. Ποροσένκο σχετικά με το σχέδιο κατάργησης της βίζας για τους Ουκρανούς που επιθυμούν να ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν.

Η Μόσχα κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα το Κίεβο ότι καταφεύγει στη χρήση «τρομοκρατικών» μεθόδων και κάνει εισβολές στην Κριμαία, τη χερσόνησο που η Ρωσία προσάρτησε το 2014. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στο Ντονμπάς και ειδικά στην περιοχή Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο, το οποίο έχει θέσει τα στρατεύματά του σε κατάσταση συναγερμού κατά μήκος της γραμμής οροθέτησης της Κριμαίας και της ανατολικής Ουκρανίας, απορρίπτει τις ρωσικές κατηγορίες.

Παράλληλα, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε την 12η Αυγούστου να αποφευχθεί «οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση», εκφράζοντας παράλληλα εκ νέου την υποστήριξη της Ε.Ε. στην «εθνική κυριαρχία» και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.