Skip to main content

Τουρκική προκλητικότητα και Σκοπιανό στις επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η τουρκική προκλητικότητα και οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το ονοματολογικό της πΓΔΜ και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου πρόκειται να θέσει το ζήτημα ο κ. Αναστασιάδης και αναμένεται να τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας, ενώ το θέμα θα συζητηθεί επίσης στις επαφές που θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέβασε στο twitter φωτογραφία από τη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη κι έγραψε: «Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, πριν την αυριανή Σύνοδο Κορυφής».

Σήμερα ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας πρόκειται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, εκφράζοντας τη στήριξη της Ελλάδας στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τονίζοντας την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Στην ατζέντα της Άτυπης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ε.Ε. βρίσκονται θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020. Οι εργασίες της αρχίζουν το μεσημέρι και στο περιθώριο αυτών ο κ. Τσίπρας μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Θα υπάρξει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας (προεδρεύει στην Ε.Ε.) Μπόικο Μπορίσοφ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό. Επίσης ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Φεντερίκα Μογκερίνι και θα συζητήσουν για τη στάση της Τουρκίας, το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Πριν την έναρξη της Άτυπης Συνόδου Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πάρει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ η οποία διεξάγεται στις Βρυξέλλες με σκοπό να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες, στις οποίες έχει κρίσιμο ρόλο η ΕΕ, που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την επιστροφή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και του κ. Λίντσεϊ Γκράχαμ , ο οποίος είναι ο ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικανών σε ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και την Τουρκία.