Skip to main content

Τουρκική ικανοποίηση για τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας και ιδιαίτερα όσον αφορά την αντιπυραυλική ασπίδα, εξέφρασε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας και ιδιαίτερα όσον αφορά την αντιπυραυλική ασπίδα, εξέφρασε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

«Η στρατηγική αντίληψη που υιοθετήθηκε χθες (Παρασκευή) είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες μας. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι», απάντησε ο Γκιουλ στους Τούρκους δημοσιογράφους, ερωτηθείς εάν η Τουρκία είναι ικανοποιημένη όσον αφορά τα αιτήματά της σχετικά με το σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στην ανάγκη για μια αντιπυραυλική ασπίδα υιοθετώντας μια στρατηγική αντίληψη που περιγράφει όλο το φάσμα των απειλών κατά της ασφάλειάς τους και τις σύγχρονες απαντήσεις σε αυτές.

Η στρατηγική αντίληψη δεν αναφέρεται σε χώρες όπως το Ιράν ούτε σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή ότι συνιστούν απειλή για τη διάδοση βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων που δικαιολογεί την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Η Τουρκία ζητούσε το πρόγραμμα της αντιπυραυλικής ασπίδας να μη βάζει στο στόχαστρο καμία χώρα και κυρίως το Ιράν, χώρα μουσουλμανική και γειτονική, αλλά και τη Ρωσία, καθώς και με τις δυο χώρες η Τουρκία διατηρεί σημαντικές εμπορικές και πολιτικές σχέσεις.