Skip to main content

Τουρκική απόπειρα ανάμειξης στις βουλγαρικές εκλογές

Λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, η Τουρκία προσπαθεί να κινητοποιήσει την τουρκική μειονότητα για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα

Οι πολίτες της Βουλγαρίας καλούνται στις κάλπες στις 26 Μαρτίου. Την ίδια ώρα στην Τουρκία εκπρόσωπος της κυβέρνησης καλεί τούρκους πολίτες βουλγαρικής καταγωγής που έχουν και την τουρκική αλλά και την βουλγαρική υπηκοότητα να ψηφίσουν ένα συγκεκριμένο κόμμα στις βουλγαρικές εκλογές. Το διακύβευμα είναι περίπου 100.000 ψήφοι. Μπορεί να είναι λίγες για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο αρκούν για να ενισχύσουν την πολιτική επιρροή.

Οι εκλογές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το σχετικά νέο μέλος της ΕΕ, αφού το αποτέλεσμα της κάλπης θα δείξει και την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα, που παραδοσιακά ταλαντεύεται μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Κατά τη δεκαετία του 1980 οι κομμουνιστές ανάγκασαν την τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία να φύγει από τη χώρα. Εκατοντάδες χιλιάδες κατέφυγαν στην Τουρκία. Κάποιοι διατήρησαν τη βουλγαρική υπηκοότητα και γι' αυτό έχουν ακόμη δικαίωμα ψήφου στις βουλγαρικές εκλογές.

Το 1990 στη Βουλγαρία δημιουργήθηκε από εκπροσώπους της τουρκικής μειονότητας το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (BRF), το οποίο στη συνέχεια διασπάστηκε αρκετές φορές. Από την τελευταία διάσπαση, πριν από έναν χρόνο, πρόεκυψε η παράταξη DOST, η οποία -αντίθετα με το αρχικό κόμμα BRF- διατηρεί στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Αυτό ακριβώς το κόμμα συνέστησε ο τούρκος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μεχμέτ Μιεζίνογλου να ψηφίσουν οι τούρκοι πολίτες με διπλή υπηκοότητα. Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας ήταν άμεση και επεσήμανε την ανάμειξη της Τουρκίας σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας ενώ παράλληλα κάλεσε τον τούρκο πρέσβη στη Σόφια για να διαμαρτυρηθεί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας, όπου η τουρκική πλευρά απαγορεύει ρητά τις προεκλογικές εκδηλώσεις βουλγάρων πολιτικών ή κομμάτων σε τουρκικό έδαφος. Ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει τις τελευταίες εβδομάδες, αφού η τουρκική κυβέρνηση διαμαρτύρεται συνεχώς για αντίστοιχες απαγορεύσεις ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τον προεκλογικό αγώνα τούρκων πολιτικών στην ΕΕ. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ δήλωσε ότι η απαγόρευση αυτή της Τουρκίας απέναντι σε βούλγαρους πολιτικούς προκάλεσε μάλλον έκπληξη.

Το σχέδιο της Τουρκίας

Πολλοί στη Βουλγαρία πάντως βλέπουν σχέδιο πίσω από τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Μιλώντας στη DW ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Μπόικο Νόεβ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Το τουρκικό κράτος στηρίζει μια παράταξη που το ίδιο δημιούργησε και αναμειγνύεται έτσι άμεσα στις υποθέσεις της Τουρκίας». Πράγματι στις αρχές το κόμμα DOST στηρίχθηκε έμπρακτα από την τουρκική κυβέρνηση.

Ο πολιτικός επιστήμονας Όγκνιαν Μιντσέβ θεωρεί ότι η στήριξης της DOST είναι μέρος της αλαζονικής πολιτικής της Τουρκίας απέναντι στην Ευρώπη: «Ο Ερντογάν και το περιβάλλον του υπερτιμούν τις δυνάμεις τους και το παράκαναν με την ιδέα τους ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη. Νομίζουν ότι είναι σε θέση να υπαγορεύουν τους κανόνες συνεργασίας στην Ευρώπη και ότι μπορούν να επιβάλλουν ειδικούς κανόνες μεταχείρισης των Τούρκων στην Ευρώπη. Την ώρα που αυτοί οι Τούρκοι έφυγαν για την Ευρώπη γιατί εκεί ζουν καλύτερα απ' ό,τι στην Τουρκία».

Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση οι βούλγαροι κυβερνώντες οφείλουν να σκεφτούν και έναν άλλο παράγοντα, αυτόν της προσφυγικής κρίσης. Μια κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να οδηγήσει τον τούρκο πρόεδρο στο να ανοίξει τα σύνορα και να αφήσει τους πρόσφυγες να περάσουν στην Βουλγαρία. Γι' αυτό και αρκετά στελέχη επιλέγουν τη διπλωματική γλώσσα προκειμένου να αποφύγουν τις συγκρούσεις.

Αλεξάντερ Αντρέεβ / Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle