Skip to main content

Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο του πρωθυπουργού

Δύο τουρκικά μαχητικά που πετούσαν στα 10.000 πόδια ζήτησαν στοιχεία πτήσης από τον πιλότο του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Τσίπρα στο Καστελόριζο πως η χώρα δεν εκχωρεί ούτε μία σπιθαμή γης, τουρκικά μαχητικά απάντησαν με μια πρωτοφανή πρόκληση καθώς παρενόχλησαν το ελικόπτερο το οποίο μετέφερε τον πρωθυπουργό από τη Ρω πίσω στη Ρόδο. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα τουρκικά μαχητικά, που πετούσαν στα 10.000 πόδια και δεν είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, ζήτησαν από τον πιλότο του ελικοπτέρου, που πετούσε στα 1.500 πόδια, στοιχεία πτήσης.

Ο πιλότος αγνόησε το αίτημα και ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό και τον ΑΓΕΕΘΑ. Στο σημείο βρέθηκαν, πετώντας στα 20.000 πόδια στον δικό μας εναέριο χώρο, δύο ελληνικά μαχητικά. Τα τουρκικά μαχητικά αποχώρησαν ανατολικά.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το protothema.gr, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ένα ζευγάρι τουρκικών F-16 προσπαθούσαν συνεχώς να περάσουν εντός του FIR Αθηνών.Όταν τα τουρκικά μαχητικά ξεκίνησαν τις προκλητικές ενέργειες, τα ελληνικά ραντάρ είχαν «πιάσει» τις προθέσεις των Τούρκων και είχαν θέσει σε ετοιμότητα ιπταμένους από τις Σμηναρχίες μάχης σε Σκύρο και Καστέλλι. Δύο ζεύγη από μαχητικά της χώρας μας βρέθηκαν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ την επίμαχη στιγμή, που το ελικόπτερο μετέφερε τον πρωθυπουργό από την Ρω προς το αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου, υπήρχε παραβίαση του FIR στην περιοχή.

Την εμφάνιση και αποχώρηση των τουρκικών μαχητικών παρακολούθησαν από το Σινούκ ο πρωθυπουργός και ο Α/ΓΕΕΘΑ.