Skip to main content

Μέρκελ και Τουσκ τάσονται υπέρ της δημοκρατικής τάξης στην Τουρκία

Οι πρώτες δηλώσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία, για σεβασμό της δημοκρατίας και της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Την εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας υποστήριξαν με δηλώσεις τους ηγετικές προσωπικότητες, μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, τονίζοντας πως η δημοκρατία στη χώρα θα πρέπει να γίνει σεβαστή.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία πως οι εντάσεις στη χώρα αυτή δεν μπορεί να επιλυθούν με τα όπλα.

Ο Τουσκ, μιλώντας σήμερα στη Μογγολία στη διάρκεια περιφερειακής συνόδου κορυφής, δήλωσε επίσης πως οι συνέπειες της απόπειρας πραξικοπήματος θα έχουν κρίσιμη σημασία για ολόκληρη την περιοχή και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Στη Γερμανία, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή στην Τουρκία και πως το Βερολίνο υποστηρίζει την εκλεγμένη κυβέρνηση στην Άγκυρα.

"Η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή. Είναι ανάγκη να γίνουν τα πάντα για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές", ανέφερε στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Κίνα κάλεσε την Τουρκία να αποκαταστήσει την τάξη και τη σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμό κινέζων πολιτών στην Τουρκία.

Στο Τόκιο, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε πως η δημοκρατία της Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή.

"Ελπίζω ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί γρήγορα και ότι η ειρήνη και η τάξη θα αποκατασταθούν", δήλωσε ο Άμπε, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo.

Διακοπή πτήσεων από Ιράν και Νότιο Κορέα

Στη Νότια Κορέα, το υπουργείο Εξωτερικών συμβούλευσε σήμερα τους πολίτες να ματαιώσουν ταξίδια που σχεδιάζουν ενδεχομένως στην Τουρκία και συνέστησε στους Νοτιοκορεάτες που βρίσκονται στη χώρα αυτή να την εγκαταλείψουν.

Σε ειδική ταξιδιωτική οδηγία, το υπουργείο αναφέρει πως εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει μια ομάδα αξιωματούχων για να βοηθήσουν τους Νοτιοκορεάτες, που βρίσκονται στην Τουρκία, και πως εργάζεται για να διασφαλίσει την ασφάλεια τουριστών που παραμένουν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Το Ιράν ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την Τουρκία μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος.

Ο υποδιευθυντής του διεθνοούς αεροδρομίου Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης δήλωσε σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση ότι επτά πτήσεις προς την Τουρκία ματαιώθηκαν σήμερα το πρωί.

"Θα επανεξετάσουμε την κατάσταση και θα επαναλάβουμε τις πτήσεις όταν θα έχουμε νεώτερες πληροφορίες" δήλωσε.