Skip to main content

Τουρκία: Το πλήθος λίντσαρε στρατιώτες-Καταγγελίες για αποκεφαλισμούς

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις συγκρούσεις στην απόπειρα πραξικοπήματος, οι νεκροί ανήλθαν στους 161 και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 1.400

Οι εικόνες των στρατιωτών που παραδίδονται στις Αρχές μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κυριαρχούν στα τουρκικά ΜΜΕ.

Σε μια περίπτωση, πάντως, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο: σε γέφυρα του Βοσπόρου το πλήθος επιτέθηκε μέχρι θανάτου σε στρατιωτικό.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, σε όλη την επικράτεια έχουν συλληφθεί 2.839 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 161 άτομα και οι τραυματιών έχουν ξεπεράσει τους 1.400.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι αστυνομικοί, αλλά και απλοί πολίτες μπήκαν στη μέση για να προστατέψουν στρατιώτες από το οργισμένο πλήθος που προσπαθούσε να τους λιντσάρει.

Στη γέφυρα του Βοσπόρου, όπου παραδόθηκαν μερικές δεκάδες στρατιώτες, έχοντας πρώτα αφήσει στο οδόστρωμα τα όπλα και την εξάρτησή τους, γνώρισαν τον θυμό των πολιτών. Κάποιοι από αυτούς τους χτύπησαν, άλλοι δεν δίστασαν να τους ποδοπατήσουν, ενώ χαρακτηριστική είναι και η φωτογραφία που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, με έναν άνδρα που μαστιγώνει στρατιώτες με μία ζώνη.

Ιδιαίτερη ανησυχία όμως προκαλεί και η πληροφορία που μεταδίδει μόνο ένα τουρκικό μέσο, το Sozcu, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν και αποκεφαλισμοί στρατιωτών, πληροφορία που μέχρι στιγμής δεν μεταδίδει κανένα από τα διεθνή δίκτυα.

Στην Αγκυρα, δεκάδες πραξικοπηματίες έζησαν τον απόλυτο εξευτελισμό, καθώς αναγκάστηκαν να παραδοθούν γυμνοί, έχοντας βγάλει τις στολές τους, όταν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το αρχηγείο του Στρατού το οποίο είχαν καταλάβει.