Skip to main content

Τουρκία: Στο... κελί 15 φοιτητές που διαμαρτυρήθηκαν για την Αφρίν

Τη σύλληψη 15 φοιτητών που διαμαρτυρήθηκαν για την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Αφρίν διέταξαν οι τουρκικές αρχές.

Οι τουρκικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη 15 φοιτητών οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τις επιχειρήσεις του στρατού στο Αφρίν της βόρειας Συρίας, όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Hurriyet.

Η κινητοποίηση αυτή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πραγματοποίηθηκε τον περασμένο μήνα, όταν μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Μπογκάζιτσι της Κωνσταντινούπολης οργάνωσε μια εκδήλωση υπέρ των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και μοίραζε λουκούμια από έναν πάγκο που είχε στήσει στον χώρο του ιδρύματος.

Άλλοι φοιτητές οργάνωσαν αντιδιαδήλωση, υψώνοντας ένα πανό που έγραφε "Η εισβολή, η σφαγή, δεν γίνεται να γιορτάζονται με λουκούμια". Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους αποκάλεσε "τρομοκράτες" και οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος τους.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι φοιτητές ενήργησαν σε συμφωνία με τους Κούρδους πολιτοφύλακες και "επιχείρησαν να παρουσιάσουν τη Δημοκρατία της Τουρκίας και τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ως δυνάμεις εισβολής που κάνουν χρήση βίας και κατά συνέπεια εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες στην περιοχή", αναφέρει το δημοσίευμα.

Μετά την αντιπολεμική κινητοποίηση ο Ερντογάν διαμήνυσε ότι δεν θα επιτραπεί στους φοιτητές να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο. "Θα βρούμε αυτούς τους τρομοκράτες φοιτητές και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Δεν θα δώσουμε σ' αυτούς τους τρομοκράτες, κομμουνιστές νεαρούς το δικαίωμα να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια αυτά. Θα αρπάξουμε αυτούς τους περιθωριακούς από το αυτί και θα τους χτυπήσουμε στο έδαφος" είπε σε ομιλία του σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απάντησε ότι δεν επαφίεται στον πρόεδρο να αποφασίζει την τύχη των φοιτητών. "Ποιος είσαι εσύ που δεν θα τους αφήσεις να σπουδάσουν; Τα πανεπιστήμια ανήκουν στον πατέρα σου; Τα πανεπιστήμια δεν ορίζονται από τον επικεφαλής του κράτους" είπε, παραλληλίζοντας τον Ερντογάν με δικτάτορα.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων στο Αφρίν οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει εκατοντάδες ανθρώπους που εξέφρασαν αντιρρήσεις ή επικρίσεις με αναρτήσεις σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ή με άλλους τρόπους. Ο Ερντογάν είπε ότι θα διαγράψει τη λέξη "Τουρκικός" από τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο (TTB, 83.000 μέλη) επειδή εξέφρασε δημοσίως αντιρρήσεις.