Skip to main content

Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό διολίσθησε η τουρκική λίρα

Έναντι του δολαρίου η λίρα βρίσκεται στο 4,2246 έχοντας διολισθήσει νωρίτερα στο ιστορικό χαμηλό του 4,2296. Η απόδοση στο 10ετές σημείωσε άλμα.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό διολίσθησε σήμερα η τουρκική λίρα στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών πυροδοτώντας ανησυχίες ότι η οικονομία υπερθερμαίνεται. 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, έναντι του δολαρίου η λίρα βρίσκεται στο 4,2246 έχοντας διολισθήσει νωρίτερα στο ιστορικό χαμηλό του 4,2296. Παράλληλα, η απόδοση στο 10ετές σημείωσε άλμα 36 μ.β. στο 13,29%, προσεγγίζοντας το ιστορικό υψηλό του προηγούμενου μήνα στο 13,56%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,9% τον Απρίλιο από 10,2% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 10,45%.

Ο πληθωρισμός είναι πλέον υπερδιπλάσιος του επίσημου στόχου της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Με τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία να πλησιάζουν οι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο να ενταθούν το επόμενο διάστημα οι πολιτικές πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να κρατήσει χαμηλότερα τα επιτόκια της, παρά την ενίσχυση του πληθωρισμού.

Το sell-off στο τουρκικό νόμισμα ακολουθεί και την πρόσφατη απόφαση της S&P Global Ratings να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Η S&P μείωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα στο BB-/B, χαμηλότερα από τις Moody’s Investors Service και Fitch Ratings.