Skip to main content

Τουρκία: Παραγωγή μη επανδρωμένων αρμάτων θέλει ο Ερντογάν

Τα μη επανδρωμένα συστήματα θα μπορούσαν να μειώσουν τις απώλειες στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία στοχεύει στην παραγωγή μη επανδρωμένων αρμάτων μάχης για τις ένοπλες δυνάμεις της, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μετά την παραγωγή μη επανδρωμένων οχημάτων εσωτερικής καύσης θα έχουμε προχωρήσει ένα βήμα μπροστά. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να παράγουμε και μη επανδρωμένα άρματα μάχης. Θα το κάνουμε», ανέφερε ο Ερντογάν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 21 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, πέντε Τούρκοι στρατιώτες που επέβαιναν σε άρμα μάχης σκοτώθηκαν πρόσφατα στο Αφρίν της Συρίας, όπου η Τουρκία διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση από τις 20 Ιανουαρίου.

«Σχεδόν όλοι οι τεθωρακισμένοι μεταφορείς που λειτουργούν στην Afrin παράγονται στην εγχώρια αγορά. Ευχαριστώ τους φίλους μας που τους παρήγαγαν», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα επικρίνει ορισμένες χώρες επειδή φέρεται να είναι απρόθυμοι να πουλήσουν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, οπλισμένα ή άοπλα, τονίζοντας ότι τα μη επανδρωμένα συστήματα θα μπορούσαν να μειώσουν τις απώλειες.

Μετά τη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για τις Αμυντικές Βιομηχανίες (SSM) στις 31 Ιανουαρίου, η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι «αξιολογήθηκαν συνολικά 55 έργα αξίας 9,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Η Επιτροπή αποφάσισε να προσθέσει «περαιτέρω εγχώρια και εθνικά συστήματα» για να βοηθήσει τους στρατιωτικούς στην επιχείρηση "Olive Branch" στο Αφρίν.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν προήδρευσε για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της SSM, μετά από πρόσφατο νομοθετικό διάταγμα έκτακτης ανάγκης, με το οποίο αναγγέλλεται ότι η SSM θα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του προέδρου αντί του Υπουργείου Άμυνας. Πριν από το διάταγμα, η επιτροπή προήδρευσε ο πρωθυπουργός.