Skip to main content

Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε Κούρδους αυτονομιστές στο Ιράκ

Η πολιτική της Τουρκίας στην ειρηνευτική διαδικασία ήταν σωστή, όπως και η αντιτρομοκρατική επιχείρηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων αυτονομιστών στο βόρειο Ιράκ σήμερα, ενώ παράλληλα οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας σε μια πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας έπειτα από μια επίθεση με ρουκέτα, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου διεμήνυε πως η Άγκυρα δεν θα αποκλιμακώσει τις επιχειρήσεις για την πάταξη των ανταρτών.

'Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πυρά ακούγονταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στη Σιλώπη, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας έπειτα από μια επίθεση με ρουκέτα η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις όταν επλήγη το θωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Στο Ιράκ, μαχητικά F-16 και F-4 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέστρεψαν αποθήκες πυρομαχικών και κρησφύγετα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) σε επιδρομές που εξαπέλυσαν στην ορεινή περιοχή Καντίλ, σύμφωνα με το επιτελείο. Κατά την ίδια πηγή, 15 αντάρτες του PKK σκοτώθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία χθες Δευτέρα.

Η αναζωπύρωση της σύγκρουσης, που θεωρείται πως βρίσκεται πλέον στο οξύτερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, χαρακτηρίζεται μείζων πρόκληση για τον Νταβούτογλου, ο οποίος προωθούσε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Κούρδοι.

Κούρδοι πολιτικοί έχουν τονίσει πως η Άγκυρα θα έπρεπε να δώσει την έμφαση στην αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας που είχε ξεκινήσει το 2012 με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν, αλλά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο χθες Δευτέρα.

Ο Νταβούτογλου ενίσχυσε αυτό το μήνυμα κατά τη διάρκεια σημερινής ομιλίας του. «Δεν θα υπάρξει καμιά υπαναχώρηση στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μιλώντας σε μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). «Η πολιτική της Τουρκίας στην ειρηνευτική διαδικασία ήταν σωστή, η αντιτρομοκρατική επιχείρηση είναι σωστή. Ο λαός μας προσέφερε μεγάλη υποστήριξη και στις δύο διαδικασίες», πρόσθεσε.

Στη Σιλώπη, οι αρχές κήρυξαν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 04:30 με μια ανακοίνωση που έγινε από τα μεγάφωνα μιναρέδων και αυτοκινήτων της αστυνομίας, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Στην πόλη Νουσάιμπιν, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας επί τρεις εβδομάδες, μια ρουκέτα που εκτόξευσαν μέλη του PKK σκότωσε χθες έναν ταγματάρχη και άλλον έναν αξιωματικό των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, σύμφωνα με πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Ερντογάν ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως από τον Ιούλιο έχουν σκοτωθεί 355 μέλη του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας ενώ 5.359 αυτονομιστές έχουν «εξουδετερωθεί», χρησιμοποιώντας έναν όρο που συνήθως σημαίνει «σκοτωθεί».

Σύμφωνα με το Τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (TIHV), τουλάχιστον 310 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των απαγορεύσεων κυκλοφορίας στη νοτιοανατολική Τουρκία από τον Αύγουστο ως τα μέσα του Μαρτίου.

Κατά την ίδια πηγή, 355.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των μαχών, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε πόλεις όπως η Σιλώπη, η Νουσάιμπιν, η Τσιζρέ και η παλιά πόλη του Ντιγιάρμπακιρ, η συνοικία Σουρ, όπου βρίσκονται τείχη της ρωμαϊκής εποχής που είναι ενταγμένα στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.