Skip to main content

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας

Ο Γιλντιρίμ, στενός σύμμαχος του Ερντογάν εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του AKP.

Ο νυν υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του AKP -και ως εκ τούτου ο επόμενος πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο Γιλντιρίμ, στενός σύμμαχος του Ερντογάν εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του AKP στο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Κόμματος.

Το AKP, το οποίο ιδρύθηκε από τον Ερντογάν, θα πραγματοποιήσει το ειδικό συνέδριο για να εκλέξει τον νέο ηγέτη του μετά την παραίτηση του Αχμέντ Νταβούτογλου.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδιδε νωρίτερα το Reuters, την Κυριακή ενδέχεται να ανακοινωθεί και η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ορισμένοι επενδυτές εκφράζουν ανησυχία για το νέο υπουργικό συμβούλιο, μετά και τις δηλώσεις στις οποίες προχώρησαν σύμβουλοι του Ερντογάν, οι οποίοι ζήτησαν εκ νέου μείωση των επιτοκίων, κάτι που, όπως εκτιμάται, αποτελεί ένδειξη πως το νέο υπουργικό συμβούλιο θα είναι πιο λαϊκιστικό.

Χθες, ο Μπουλέντ Γκεντικλί, σύμβουλος του Ερντογάν ο οποίος σπανίως εμφανίζεται στα ΜΜΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία χρειάζεται δραστικές μειώσεις επιτοκίων και μια οικονομική ομάδα που θα επικεντρώνεται περισσότερο στην ανάπτυξη. «Η κεντρική τράπεζα πρέπει να κάνει μια σειρά μειώσεων επιτοκίων, όχι μόνο μειώσεις 25 μ.β. για το θεαθήναι», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θα πρέπει να αναλάβουν πιο δυναμικές ομάδες. Η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι της τάξης του 5,5-6% και πρέπει να εισάγουμε νέα 'οχήματα' για να επιτύχουμε υψηλότερη ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ ανέφερε τον προηγούμενο μήνα πως η Τουρκία χρειάζεται μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, τάσσεται υπέρ μιας ανάπτυξης που θα βασίζεται στην κατανάλωση και έχει δηλώσει πως τα υψηλά επιτόκια προκαλούν τον πληθωρισμό.

Τα σχόλια του Γκεντικλί, που οδήγησαν σε πτώση της τουρκικής λίρας, έδωσαν τροφή σε εικασίες πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σισμέκ, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας πιο «ορθόδοξης» νομισματικής πολιτικής και χαίρει της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ενδέχεται να μη συμμετέχει στο νέο υπουργικό συμβούλιο.