Skip to main content

Τουρκία: Μέλος του AKP ξανά ο Ερντογάν με φόντο την προεδρία

Την 21η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο του AKP, θα αναλάβει ο Ερντογάν την προεδρία του.

Μέλος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έγινε και πάλι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή του και στην προεδρία του.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνταγμα απαγόρευε στους εκάστοτε προέδρους να έχουν σχέση με οποιοδήποτε κόμμα, αλλά αυτό ανατράπηκε από τη συνταγματική αναθεώρηση της 16ης Απριλίου.

Ο Ερντογάν υπήρξε πρόεδρος στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επί 13 χρόνια, αλλά αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτησή του όταν εξελέγη πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το AKP, αφού εξελέγη πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014 και αντικαταστάθηκε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο σημερινός πρόεδρος του AKP και πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ πήρε το τιμόνι από τον Νταβούτογλου τον Μάιο του 2016.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος λίγο πριν την 21η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο του AKP για να αναλάβει ο Ερντογάν την προεδρία του.