Skip to main content

Τουρκία: Επισήμως υποψήφια η Μεράλ Ακσενέρ στις εκλογές

Η πρόεδρός του Iyi, η Μεράλ Ακσενέρ, είναι μέχρι στιγμής η μοναδική υποψήφια αντιπολιτευόμενου κόμματος για την προεδρία της Τουρκίας.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) της Τουρκίας έδωσε το «πράσινο φως» στο νεοσύστατο «Καλό Κόμμα» (Iyi) της πρώην υπουργού Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ να συμμετάσχει στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον κατάλογο που μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, δέκα κόμματα πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου. Μεταξύ αυτών είναι τα τέσσερα μεγάλα κόμματα που εκπροσωπούνται σήμερα στο κοινοβούλιο: το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό (CHP), το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP, ο σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν στις εκλογές αυτές).

Για το Καλό Κόμμα, που προήλθε από διάσπαση του MHP, είχαν εκφραστεί αμφιβολίες για το αν θα εγκρινόταν η συμμετοχή του. Η πρόεδρός του, η Μεράλ Ακσενέρ, είναι μέχρι στιγμής η μοναδική υποψήφια αντιπολιτευόμενου κόμματος για την προεδρία της Τουρκίας.