Skip to main content

Τουρκία: Ελεύθεροι οι οκτώ στρατιωτικοί κατηγορούμενοι για συνωμοσία στρατιωτικοί

Η απελευθέρωση των στρατιωτικών αναμένεται να κατευνάσει τις εντάσεις ανάμεσα στο στρατό και την κυβέρνηση.
Ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες αφέθηκαν οι οκτώ στρατιωτικοί που εκρατούντο στην Τουρκία, στο πλαίσιο έρευνας για το ενδεχόμενο να συμμετείχαν σε συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, σε μία κίνηση που αναμένεται να κατευνάσει τις εντάσεις ανάμεσα στο στρατό και την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, με δικαστική απόφαση αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις στρατιωτικοί, τη συνέχιση της κράτησης των οποίων είχε ζητήσει ο εισαγγελέας στο πλαίσιο μιας έρευνας που, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, αφορούσε συνωμοσία για τη δολοφονία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Άριντς.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε αφήσει ελεύθερους άλλους πέντε στρατιωτικούς που κρατούνταν από την Κυριακή, δίνοντας νέες διαστάσεις στις συζητήσεις για εντάσεις ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα AKΡ, που έχει ισλαμικές ρίζες και στο στρατό που υποστηρίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Ο ιδιαίτερα ισχυρός πολιτικά στρατός της Τουρκίας είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν έχει αντιρρήσεις στις έρευνες, τις οποίες στο πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης διεξάγουν δικαστικοί από το Σάββατο στα κεντρικά γραφεία της Ομάδας Τακτικής Επιστράτευσης Ειδικών Δυνάμεων στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Ο τουρκικός στρατός έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960 και μία πολιτική έρευνα σε μία στρατιωτική εγκατάσταση θα εθεωρείτο αδιανόητη πριν από λίγα χρόνια. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης ήταν η πρώτη φορά που αρχές τόλμησαν να αναλάβουν δράσεις τέτοιου χαρακτήρα.

Ο στρατός είπε ότι συγκατάνευσε στην έρευνα που διεξάγεται στη διοίκηση της Ομάδας Τακτικής Επιστράτευσης αν και ο τομέας που ερευνάται έχει έγγραφα που θεωρούνται κρατικά μυστικά.

«Η έρευνα είναι πλήρως νόμιμη και γίνεται αντιληπτό ότι θα διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με στρατιωτικούς διοικητές πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες και την Κυριακή διέψευσε ότι υπάρχουν εντάσεις με τις ένοπλες δυνάμεις, που παραδοσιακά θεωρούνται θεματοφύλακες του τουρκικού συντάγματος. Αν και οι εντάσεις ανάμεσα στο στρατό και στην κυβέρνηση περιοδικά προκαλούν αναστάτωση στις αγορές, αυτή τη φορά υπήρξε ελάχιστη αντίδραση ενώ οι τούρκοι πολίτες παρακολουθούν μήπως από αυτές τις έρευνες προκύψει κάτι πιο συγκεκριμένο σε σχέση με ανάλογες έρευνες στο παρελθόν.

Η εθνικιστική αντιπολίτευση κατηγορεί το ΑΚΡ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει φόβους για να ενισχύσει τη μειούμενη υποστήριξη του καθώς προετοιμάζεται να διεκδικήσει μία τρίτη θητεία στις εκλογές που θα γίνουν μέχρι τα μέσα του 2011.