Skip to main content

Τουρκία: Άνοιξαν οι κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα

Οι ψηφοφόροι καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν ένα πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση.

Άνοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία για το ιστορικό δημοψήφισμα της συνταγματικής αναθεώρησης, με 55,3 εκατομμμύρια Τούρκους ψηφοφόρους να καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Τα εκλογικά τμήμα άνοιξαν στις 7.00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία, ενώ στην υπόλοιπη χώρα άνοιξαν στις 8:00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Οι ψηφοφόροι καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν ένα πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση και θα μεταβάλλουν το πολίτευμα από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική, σε προεδρική δημοκρατία, με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο, η οποία θα του επιτρέψει να παραμείνει στην εξουσία έως το 2029.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν μια αμφίρροπη αναμέτρηση, όπου το «ναι» καταγράφει μικρό προβάδισμα. Ωστόσο η ψηφοφορία θα μπορούσε να φέρει εκπλήξεις, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις. Η εταιρεία AG του Αντίλ Γκιούρ που προέβλεψε τη νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2015, έδωσε 60,8% στο «ναι», έναντι 39,2% στο «όχι», ενώ η εταιρεία Themis έδειξε άνοιγμα του «όχι» με 53,9%, με το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%.

«Αύριο, η Τουρκία θα λάβει μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις στην ιστορία της» δήλωσε χθες ο Ερντογάν, προτρέποντας τους Τούρκους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

«Τα αποτελέσματα προμηνύονται καλά» υπογράμμισε. «Όμως αυτό δεν πρέπει να μας κάνει νωθρούς. Ένα ισχυρό «ναι» θα είναι το μάθημα που θα δώσουμε στη Δύση», τόνισε.

Για τον επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον μιας επιλογής:

«Θέλουμε να συνεχίσουμε με μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ή ένα σύστημα διακυβέρνησης του ενός ανδρός;» ήταν το ερώτημα που έθεσε προς το πλήθος στη συγκέντρωση κοντά στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου συνέκρινε το προεδρικό σύστημα το οποίο επιδιώκει να εγκαθιδρύσει η τουρκική κυβέρνηση με ένα «λεωφορείο χωρίς φρένα του οποίου τον προορισμό δεν γνωρίζουμε».