Skip to main content

Τουρκία: Άναψαν τα αίματα των βουλευτών στο Κοινοβούλιο

Βουλευτές του κυβερνητικού AKP και του αντιπολιτευόμενου CHP πιάστηκαν στα χέρια κατά την ψηφοφορία για την συνταγματική μεταρρύθμιση.

Στα χέρια πιάστηκαν Τούρκοι βουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία στοχεύει να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου με τον Ταγίπ Ερντογάν στο αξίωμα.

Βουλευτές από το κυβερνητικό κόμμα AKP και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP ήρθαν στα χέρια σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον γύρω από το κεντρικό βήμα του Κοινοβουλίου.

Ο καβγάς άρχισε όταν μέλη του CHP αντέδρασαν επειδή βουλευτές ΑΚΡ έριξαν τις ψήφους τους χωρίς να περάσουν από τους θαλάμους που είχαν στηθεί ώστε να είναι μυστική η ψηφοφορία.

Βουλευτής του CHP κατέγραφε με το κινητό του τα συμβάντα και όταν βουλευτές του ΑΚΡ πήγαν να του αρπάξουν το κινητό, η Ολομέλεια έγινε πεδίο πάλης.

Το AKP, έχοντας την υποστήριξη του εθνικιστικού MHP, προωθεί την υιοθέτηση των σχετικών τροποποιήσεων του συντάγματος, με το επιχείρημα πως θα διευκολύνουν την άσκηση διακυβέρνησης.

Τόσο το αντιπολιτεύομενο κεμαλικό κόμμα CHP, όσο και το φιλοκουρδικό HDP φοβούνται ότι οι αλλαγές θα ενισχύσουν την συγκέντρωση των εξουσιών γύρω από τον Ερντογάν.