Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ορθοπεταλιές... για μερίδιο από 50 δισ. τζίρο ετησίως

Αναχώρησε το μεσημέρι από τη Θεσσαλονίκη ομάδα Τούρκων ποδηλατών, που βρέθηκε στην πόλη, στο στο πλαίσιο της ποδηλατικής περιοδείας NowWeBike.

Βόλτα στα ιστορικά μνημεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χθες ομάδα Τούρκων ποδηλατών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής διασυνοριακής ποδηλατικής περιοδείας NowWeBike ,“Τώρα ποδηλατούμε”, κατά μήκος της Ευρωπαϊκής ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo 11.

Οι Τούρκοι ποδηλάτες έχουν ξεκινήσει στις 24 Ιουλίου από τη Νότια Τουρκία και θα διασχίσουν τα σύνορα 12 χωρών για να καλύψουν περίπου 2.700 χιλιόμετρα σε 47 ημέρες και θα τερματίσουν στις Βρυξέλλες στις 9 Σεπτεμβρίου.

Με αφορμή την επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου στην Αίθουσα Συσκέψεων του Δημαρχείου.

Στη Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις κυκλοφορίας Γιώργος Δημαρέλος, ο πρόεδρος της ΚοινΣΕπ «Πράσινες Διαδρομές» Γιώργος Φαρφαράς, η Μπετίνα Τσιγαρίδα, προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Πέλλας, καθώς και οι ποδηλάτες από την Τουρκία.

Στην τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης και στους τρεις λόγους που ο Δήμος αγκαλιάζει δράσεις που έχουν να κάνουν με το ποδήλατο αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. «Ο Δήμος θέτει υπό την αιγίδα του αυτή την προσπάθεια γιατί μας ενδιαφέρει πάνω απ΄όλα η καμπάνια για τη μετακίνηση με το ποδήλατο και την υγιεινή ζωή, γιατί θέλουμε να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία, πιο επίσημη σήμανση και κυρίως να χαρτογραφηθεί η Ευρωπαϊκή διαδρομή Eurovelo 11 που περνάει μέσα από τη Θεσσαλονίκη και τέλος γιατί εμπλέκονται οι φίλοι μας από την Τουρκία με τους οποίους εδώ και τέσσερα χρόνια έχουμε ξεκινήσει μια στρατηγική πολύ φιλικής προσέγγισης που προσδοκούμε να συνεχιστεί και να έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης».  

Στο πλαίσιο αυτό, όπως συμπλήρωσε ο Σπύρος Πέγκας, ο Δήμος παλεύει συνεχώς απέναντι στις αποφάσεις του κεντρικού κράτους για να ξεπεραστούν διάφορα προβλήματα όπως οι άδειες με την αεροπορική εταιρία Turkish Airlines, αλλά και τα τεχνικά προβλήματα με την έκδοση της βίζας από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της ΚοινΣΕπ “Πράσινες Διαδρομές”και εθνικός συντονιστής της εκστρατείας  “NowWeMove” στην Ελλάδα Γιώργος Φαρφαράς, δήλωσε ότι η καμπάνια Now We Bike έχει σκοπό να εντάξει στο πρόγραμμα τη γυμναστική στα πάρκα και στους δημόσιους χώρους αφού σύμφωνα και με το Ευρωβαρόμετρο 2013 «οι περισσότεροι από εμάς τους Έλληνες (περίπου το 80%) δεν είμαστε αρκετά ή καθόλου σωματικά δραστήριοι και το ποδήλατο είναι ένας εύκολος τρόπος για να διατηρήσουμε ή ακόμα και να βελτιώσουμε την υγεία μας». Εκτός των άλλων, συμπλήρωσε ο τζίρος από τον ποδηλατικό τουρισμό ανέρχεται σε 50 δισ.ευρώ το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι ο κάθε ποδηλάτης στη διαδρομή του ξοδεύει κατά μέσο όρο 300-350 ευρώ. «Άρα είναι ένα σημαντικό έσοδο και μια καλή ευκαιρία για να προωθήσουμε τις ποδηλατικές διαδρομές που έχουμε στην Ελλάδα, το EuroVelo8, το EuroVelo11 και το EuroVelo13», ανέφερε ο κ. Φαρφαράς.

Από την πλευρά των Τούρκων ποδηλατών, o συντονιστής αποστολής Feridun Eknektsi, στάθηκε στον καταλυτικό ρόλο του ποδηλάτου σε ένα καλύτερο παρών και σε ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. «Είμαστε τέσσερις ακαδημαϊκοί ποδηλάτες που ξεκινήσαμε στις 24 Ιουλίου από τη Νότια Τουρκία και κάνουμε μια ηρωική προσπάθεια για να αναδείξουμε και να προβάλουμε το ποδήλατο μέσα από τη χώρα σας, τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Σερβία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, την Τσεχία, την Φραγκφούρτη, την Ολλανδία και το Βέλγιο».

Η ποδηλατική αποστολή αναχώρησε το μεσημέρι από τη Θεσσαλονίκη κατά μήκος της Ευρωπαϊκής ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo 11 -"East Europe Route" έως τη συνοριακή διάβαση Ευζώνων και θα διέλθει, όπως τόνισαν η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πέλλας Μπετίνα Τσιγαρίδα και ο Αρχαιολόγος Χάρης Τσάγγαρης, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας(που έχει κομβική θέση) τα Γιαννιτσά, τους Δρόμους Κρασιού Πέλλας - Γουμένισσας, τη Γουμένισσα, το Πολύκαστρο και τους Ευζώνους.

Η καμπάνια έχει ως στόχο να καταδείξει ότι η άσκηση λειτουργεί σαν φάρμακο και είναι δωρεάν και διαθέσιμη σε οποιονδήποτε. Με την παρουσία όλων στην περιοδεία ενθαρρύνεται η συμμετοχή στη φυσική άσκηση και τον αθλητισμό και δημιουργούνται περισσότερες ευκαιρίες στους πολίτες για να κινηθούν και να πάρουν μέρος σε μια πανευρωπαϊκή δράση με το ποδήλατο ως μέσο “ενεργής” μετακίνησης στις πόλεις.