Skip to main content

Τούρκοι επιχειρηματίες στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Την αγορά της Θεσσαλονίκης… σκανάρουν Τούρκοι επιχειρηματίες που επισκέφτηκαν σήμερα το πρωί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης.

Την αγορά της Θεσσαλονίκης… σκανάρουν Τούρκοι επιχειρηματίες που επισκέφτηκαν σήμερα το πρωί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης (ΒΕΘ).

Σε μία προσπάθεια αναζήτησης νέων συνεργασιών στην Ελλάδα αντιπροσωπεία της ΙSIFED (Ένωση Ομοσπονδιών Βιομηχανιών Επιχειρηματιών Κωνσταντινούπολης) με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης, Mεχμέτ Σαντάλ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Παναγιώτη Παπαδόπουλο και επιχειρηματίες- μέλη του Επιμελητηρίου. Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο εμπορικός ακόλουθος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Κεμάλ Τουζούν, ο οποίος μάλιστα προέτρεψε τις δύο πλευρές για τη δημιουργία γέφυρας συνεργασιών.

Στην ανάγκη ενίσχυσης των ελληνοτουρκικών οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξωστρέφειας εν μέσω της αρνητικής συγκυρίας που διανύει η χώρα μας. «Είμαστε ανοιχτοί σε επιχειρηματικές προκλήσεις. Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να είναι κοινός στόχος, καθώς οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών, είναι καθοριστικές για την ευρύτερη ανάπτυξη των οικονομιών μας» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΙSIFED έκανε λόγο για τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς επενδυτικής συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της έκδοσης βίζας που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι επιχειρηματίες. «Τα προϊόντα μας τα εξάγουμε με μεγαλύτερη ευκολία, από ότι μετακινούμαστε οι ίδιοι» σχολίασε.

Μάλιστα μετά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκαν B2B συναντήσεις μεταξύ των Τούρκων και των Ελλήνων επιχειρηματιών στο πλαίσιο διερεύνησης του ενδεχομένου πιθανών μελλοντικών συνεργασιών. Οι επιχειρηματίες από τις δύο πλευρές δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στο χώρο του μετάλλου-αλουμινίου, των κατασκευών, των ετοίμων ενδυμάτων, των επίπλων, των τροφίμων, της παραγωγής παιχνιδιών.

500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων επενδύουν στην Τουρκία

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν σε αξία τα 6,6 δισ. δολάρια, ενώ οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης των ελληνικών εταιρειών είναι οι τράπεζες, τα τρόφιμα και η ενέργεια. Από τις περίπου 500 επιχειρήσεις συμφερόντων της χώρας μας, οι 250 εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη.

Αντίθετα οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται σε περίπου δέκα εταιρείες, στις τράπεζες, στα έπιπλα, στην ένδυση, στις μαρίνες και στην αρτοβιομηχανία  με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο περίπου στα 70 εκατ. ευρώ. H σημαντικότερη επένδυση αφορά την τράπεζα Ziraat .