Skip to main content

Financial Times: Χειμωνιάτικη καρτ ποστάλ από τη Θεσσαλονίκη

Στο αφιέρωμα γίνεται λόγος για τις εργασίες του αιώνιου μετρό της Θεσσαλονίκης, τη Ρωμαΐκή ιστορία και αρχιτεκτονική, αλλά και το οθωμανικό στοιχείο.

Με τίτλο καρτ ποστάλ από τη Θεσσαλονίκη οι Financial Times φιλοξενούν τουριστικό αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη, την οποία περιγράφουν ως ιδανικό χειμερινό προορισμό.

«Εχει τόσα να προσφέρει στον επισκέπτη: για αρχή 30 μουσεία, μια ιστορία ουσιώδη όσο τα πικάντικα σουτζουκάκια και μια κουζίνα που θεωρείται η καλύτερη στην Ελλάδα» γράφει χαρακτηριστικά ο ρεπόρτερ Πίτερ Χιουζ.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, η τουριστική βιομηχανία της πόλης είναι σε «νάρκη» τον χειμώνα και έτσι ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ζήσει περισσότερο σαν Έλληνας, παρά σαν τουρίστας.

Η περιήγηση του συντάκτη ξεκίνησε από το κέντρο της πόλης, όπου διέμενε, κάνοντας μια ιστορική περιπλάνηση, όπως λέει από τα τελευταία 2.000 χρόνια και έφτασε έως την Βέροια και την Έδεσσα, επισκεπτόμενος μέχρι και τον τάφο του Φιλίππου Β'.

Στο αφιέρωμα γίνεται λόγος για τις εργασίες του αιώνιου μετρό της Θεσσαλονίκης, τη Ρωμαΐκή ιστορία και αρχιτεκτονική, αλλά και το οθωμανικό στοιχείο της πόλης.

Ο συντάκτης εκθειάζει την παραλία της Θεσσαλονίκης και τη θέα που προσφέρει στον Όλυμπο, ενώ δίνει ιδιαίτερη σημασία στον Λευκό Πύργο που κοσμεί ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης.

Παρά το τσουχτερό κρύο όπως λέει ο συντάκτης ταξίδεψε 65χλμ εκτός Θεσσαλονίκης, στην Βέροια την οποία χαρακτηρίζει παρόμοια με την Θεσσαλονίκη, σε ό,τι αφορά την ιστορία της.

Παράλληλα, ο ρεπόρτερ δηλώνει εντυπωσιασμένος από τον τάφο του Φιλίππου ΙΙ στην Πέλλα, «έναν από τους πιο εκθαμβωτικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ευρώπη».

Τελευταίος σταθμός για τον Πίτερ Χιουζ είναι η Έδεσσα, το «Μάντσεστερ των Βαλκανίων» όπως την χαρακτηρίζει, λόγω της ιστορίας της στην κλωστοϋφαντουργία. Ο συντάκτης δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στον καταρράκτη 75μ, που αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Ο κ. Χιούζ κλείνει το άρθρο του τονίζοντας:«Ελλάδα το χειμώνα; Απολύτως - αλλά κάντε το Θεσσαλονίκη, και ίσως όχι τον Ιανουάριο. Ο Μάρτιος θα ήταν ιδανικός».