Skip to main content

Τουριστική προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας σε κινητά και tablet

Σύγχρονη δωρεάν εφαρμογή της ΠΚΜ προωθεί τουριστικά όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη, αλλά όλη την Κεντρική Μακεδονία. Στο επίκεντρο ο τουρισμός δρομέων

Σύγχρονη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablet και μάλιστα για όλους τους τύπους συσκευών (android, apple) έχει θέσει σε λειτουργία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ενισχύσει την τουριστική προβολή της περιοχής και να ενισχύσει την επισκεψιμότητά της.

Η εφαρμογή "Thessaloniki 360° Edition" λειτουργεί ήδη από το καλοκαίρι και αφορά σε αυτή τη φάση την προβολή της Θεσσαλονίκης. Όσοι έχουν τη συγκεκριμένη δωρεάν εφαρμογή μπορούν να λάβουν πληροφορίες για τα αξιοθέατα, τους επισκέψιμους χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως μουσεία, αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους κτλ., αλλά και τους χώρους εστίασης και αναψυχής, ενώ πλέον μπαίνουν στην εφαρμογή και οι άλλες περιφερειακές ενότητες, με προβολή και των φυσικών πόρων τους.

Η εφαρμογή δίνει δυνατότητα περιήγησης σε διάφορες κατηγορίες, με την κατάρτιση μάλιστα διαδρομών (περιπατητικές, ποδηλατικές, ορειβατικές κτλ.) στις περιοχές φυσικού κάλλους των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, ορισμένες από τις οποίες δεν είναι ευρέως γνωστές ούτε στους Έλληνες επισκέπτες. Σταδιακά προστίθενται επίσης τα αξιοθέατα όλων των νομών, και δημιουργείται έτσι ένας πολύ χρηστικός τουριστικός οδηγός με τη μέγιστη δυνατή πληρότητα.

Στην τελευταία συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε το διαγωνισμό για τη «Δημιουργία, παραγωγή τουριστικού εντύπου και τη δημιουργία εφαρμογής για κινητά και tablets», με προϋπολογισμό 90.000 ευρώ.

Η αντιπεριφέρεια Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας επισημαίνει πως η νέα αυτή εφαρμογή έχει δημιουργηθεί ειδικά για την ενημέρωση των επισκεπτών της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα ταξιδέψουν σε περισσότερες της μιας περιοχές, κυρίως όμως ενσωματώνει τους προσφιλέστερους δυνατούς τρόπους ενημέρωσης των τουριστών (ηλεκτρονικές, έξυπνες, δωρεάν εφαρμογές, μέσω Ίντερνετ και με ένα κλικ)...

«Πολιτική μας είναι η αξιοποίηση όλων των σύγχρονων εργαλείων τουριστικής προβολής της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο παραδοσιακός τρόπος με τα έντυπα και τα φυλλάδια έχει τη χρησιμότητά του, όμως δεν εξυπηρετεί πολλούς τουρίστες, σε αντίθεση με τις ηλεκτρονικές και ψηφιακές υπηρεσίες, που έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος. Όλοι έχουν κινητό τηλέφωνο ή tablet και είναι πολύ πιο εύκολη η ενημέρωση μέσω μιας χρηστικής εφαρμογής, με πολλές δυνατότητες», σημείωσαν τα στελέχη της διεύθυνσης Τουρισμού.

Τουρισμός δρομέων

Ταυτόχρονα, τρέχει και η δράση της «Προώθησης του αθλητισμού – τουρισμού μέσω της διαχείρισης του δρομικού κινήματος ως μοντέλου ανάπτυξης για τους πολίτες». Πρόκειται για ένα έργο, που η Περιφέρεια θα υλοποιήσει με το ΑΠΘ, όπως προβλέπεται στην προγραμματική σύμβαση που εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.

Στην προγραμματική σύμβαση επισημαίνεται ότι οι υπαίθριοι αγώνες δρόμου συνδέονται με την αύξηση των επισκεπτών στις περιοχές που λαμβάνουν χώρα, την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού.  Στόχος είναι η προσπάθεια καταγραφής του προφίλ των συμμετεχόντων σε υπαίθριους αγώνες δρόμου, μέσα από ενδεικτικές διοργανώσεις στη Θεσσαλονίκη.

Το τρέξιμο σε πόλεις, ορεινούς όγκους και σε εθνικά μονοπάτια αποτελεί μια διαδεδομένη μορφή δραστηριότητας αναψυχής σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα ευρωπαϊκά και ελληνικά στατιστικά δεδομένα., επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν σε μαραθωνίου πόλεων στην Ευρώπη και ο τζίρος ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ!

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το 2013 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 85 αθλητικές διοργανώσεις ορεινού τρεξίματος με συνολικά 11.805 συμμετοχές και το 2016 πραγματοποιήθηκαν 160 αγώνες ορεινού τρεξίματος με συνολικά 22.644 συμμετοχές μια αύξηση συμμετοχών 14% από το 2015 (129 αγώνες και 19.896 συμμετέχοντες). Μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης γίνονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 18 δρόμοι ασφάλτου και βουνού, με το συνολικό αριθμό δρομέων να είναι άνω των 60.000!