Skip to main content

Τουρισμός Β.Ελλάδας: Ελπίδες να σωθεί η σεζόν στις... καθυστερήσεις

Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος αναμένεται να μειώσουν τις απώλειες. Τα νησιά επιλέγουν οι Ρώσοι, προβληματισμός για το 2017.

Μερική βελτίωση παρουσιάζει από τα μέσα Ιουλίου η διεθνής τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική και στην Πιερία, ενώ θετικά είναι τα μηνύματα για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τόσο το κακό ξεκίνημα της σεζόν, με τη διψήφια πτώση στις αφίξεις, όσο και η αύξηση της φορολογίας προκαλούν έντονο προβληματισμό στους ξενοδόχους, οι οποίοι ελπίζουν να κλείσει η χρονιά στα περσινά επίπεδα, έστω και στο... παρά πέντε.

Συγκεκριμένα στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ξενοδόχοι, ο Ιούλιος κινήθηκε σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, με τις πληρότητες να κυμαίνονται στο 80-85%, από 90% τον Ιούλιο του 2015, ενώ ο Αύγουστος εμφανίζει ήδη πληρότητες 90%. Θετικά είναι τα μηνύματα και για το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου, όπου παρατηρείται καλή κίνηση στο κομμάτι των ξένων τουριστών, κυρίως όσον αφορά τις αεροπορικές αφίξεις, όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής προκρατήσεις. Η πλειονότητα των τουριστών προέρχεται από τη δυτική Ευρώπη (κυρίως Γερμανία, Βρετανία, Βέλγιο και Ολλανδία), ενώ αξιοσημείωτος είναι ο οδικός τουρισμός από τα Βαλκάνια μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

«Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος πηγαίνουν καλά, αλλά λόγω της πτώσης 15% στην αρχή της σεζόν το κενό δεν έχει ακόμη καλυφθεί και όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθεί ο Σεπτέμβριος, που εμφανίζει θετικά σημάδια», δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής και της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Γρηγόρης Τάσιος.

Ο ίδιος σημειώνει πως η φετινή χρονιά δεν θα είναι καλή από άποψη εσόδων, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ (κατά μέσο όρο 13% στο πακέτο διαμονής, όταν πέρσι ήταν 6,5%) και του ΕΝΦΙΑ, που εκτιμάται ότι θα είναι διπλάσιος από πέρσι για τα νομικά πρόσωπα.

Ο κ. Τάσιος εκτιμάει πως οι δυσκολίες θα συνεχιστούν και το 2017, καθώς, όπως λέει, όλοι οι tour operators με τους οποίους γίνονται συζητήσεις για συμβόλαια της επόμενης σεζόν, ζητούν οι τιμές να παραμείνουν στα περσινά επίπεδα, εκτιμώντας ότι λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης στην περιοχή η Ελλάδα θα έχει ζήτηση.

Παράλληλα, μεταφέρει τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στις τάξεις των ξενοδόχων της Χαλκιδικής σχετικά με το τέλος διανυκτέρευσης. Παρότι ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι δεν θα εφαρμοστεί πριν το 2018, εκφράζονται φόβοι ότι τυχόν απόκλιση στους στόχους για έσοδα φέτος θα φέρει τον φόρο έναν χρόνο νωρίτερα. «Εάν γίνει κάτι τέτοιο και εφαρμοστεί ο φόρος διανυκτέρευσης από το 2017, με ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια για τη νέα σεζόν, θα αποτελέσει την καταστροφή του κλάδου», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος.

Εξάλλου, μείζον πρόβλημα συνεχίζει να αποτελεί για τη Χαλκιδική η παραξενοδοχεία, καθώς οι πάνω από 100.000 παράνομες κλίνες που λειτουργούν στην περιοχή, προκαλούν αιμορραγία στους νόμιμους ξενοδόχους (δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ της Voria.gr).

Σημάδια σταθεροποίησης εμφανίζει, μετά το δεύτερο μισό του Ιουλίου, η τουριστική κίνηση και στην Πιερία, που ωστόσο συνεχίζει να κινείται πτωτικά σε σχέση με το 2015. Οι πολλές ακυρώσεις πακέτων από Πολωνούς και Ούγγρους στις αρχές της σεζόν (κυρίως λόγω του προσφυγικού), η πτώση της κίνησης από τη Σερβία και η χαμηλότερη του αναμενομένου προσέλευση των Ρώσων συνθέτουν την εικόνα στον προορισμό φέτος. Συγκεκριμένα στην Παραλία Κατερίνης ο Ιούλιος - κυρίως το πρώτο δεκαπενθήμερο - χαρακτηρίζεται από τους ξενοδόχους ως ιδιαίτερα ασταθής και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση της τουριστικής κίνησης κατά περίπου 25%. Κάπως καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι κρατήσεις για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ωστόσο η χρονιά εκτιμάται πως μάλλον θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας Κατερίνης, Γιώργο Ζωγράφο.

Κρήτη και Ιόνιο επιλέγουν οι Ρώσοι

Με θετικό πρόσημο της τάξης του 5-6% κινήθηκαν οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών στη χώρα τον Ιούλιο, ενώ σε καλά επίπεδα κινούνται οι προκρατρήσεις για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, μετά την πλήρη επίλυση των προβλημάτων με την έκδοση βίζας.

Με τη μέχρι στιγμής εικόνα, εκτιμάται πως στο σύνολο της χρονιάς οι Ρώσοι τουρίστες θα ανέλθουν σε περίπου 650-700, στα περσινά επίπεδα, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Μασμανίδη, γενικό διευθυντή του Mouzenidis Travel, του μεγαλύτερου tour operator για τη ρωσική αγορά στην Ελλάδα.

«Μετά τον Ιούνιο, που κατεγράφη μείωση της τάξης του 15%, η κίνηση από τη Ρωσία εμφανίζει ανάκαμψη για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ έχουμε θετικά μηνύματα και για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Σε αυτό βοήθησε η επίλυση των προβλημάτων με τη βίζα, η οποία πλέον εκδίδεται κανονικά σε πέντε εργάσιμες μέρες. Η δυσφήμιση που υπήρχε για την Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες έχει ανατραπεί και αν πάμε καλά μέχρι τον Οκτώβριο θα μπορέσουμε να πούμε ότι είμαστε μερικώς ικανοποιημένοι για τη φετινή χρονιά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μασμανίδης.

Πάντως φέτος οι Ρώσοι τουρίστες φαίνεται να γυρνούν την πλάτη στη βόρεια Ελλάδα, και να επιλέγουν τα ελληνικά νησιά, και κυρίως την Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Λευκάδα), που εμφανίζουν σημαντική άνοδο.